U najlepšoj knjižari na svetu knjige su u gondolama, a mačke stalni gosti

27.09.2021

11:00

0

Maštovito rešenje

U najlepšoj knjižari na svetu knjige su u gondolama, a mačke stalni gosti
Copyright Profimedia

Najlepša knjižara Venecije, Libreria Acqua Alta poznata je i kao „knjižara u visokim vodama“ i to iz sasvim razumljivih razloga.

Venecija je ipak grad kanala, koji leži na vodi i kao takav je sklona poplavama. Kako bi zaštitili stotine vrednih i starih knjiga, vlasnici knjižare smislili su maštovito rešenje.

Knjižaru je 2004. godine osnovao Luigi Frizzo, rođen u Ficenzi, ali je postao Venecijanac. Uspeva da predstavi svoj grad na veoma jedinstven i autentičan način, zahvaljujući svojoj kreativnosti i genijalnosti. Knjige, čudan nameštaj, mačke i naravno voda „smeštene“ u njegovoj knjižari, simboli su Venecije. Da bi zaštitio mnoge knjige od vode koja povremeno ulazi u radnju, umesto polica koristi gondole, kanue, čamce i bačve. Ne oslanja se na digitalni katalog, ali napamet zna sav inventar.

Profimedia
 

Stepenište je napravljeno od uništenih knjiga predviđenih za bacanje. Čak je i izlaz za slučaj opasnosti mesto za divljenje. Tu je i prozor za pozdravljanje gondola u prolazu.

Knjižara se proslavila i svojim stalnim gostima, a sada već domaćinima: mačkama lutalicama koje su u toplini soba krcatih knjigama pronašle svoj mir. Između knjiga uvek postoji mala činija sa hranom za njih.

Ova fotogenična knjižara mnoge podseća na stare tavane pune antikviteta u kojima knjige nisu složene po nekom strogom redu. Pomalo haotični raspored daje joj dodatni šarm i to je upravo ono što privlači brojne turiste.

U svakom slučaju, ovo će biti deo Venecije koji nikada nećete zaboraviti. Posebno ako volite knjige.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike