Čudni načini udvaranja i rituali zabavljanja kroz vreme

26.09.2021

15:30

0

Šetnja kroz romantično nasleđe

Čudni načini udvaranja i rituali zabavljanja kroz vreme
Copyright Profimedia

Zaljubljenost može naterati ljude da rade najlepše ali i najčudnije stvari.

Prošetaćemo se kroz romantično nasleđe sa ozbiljnom vremenskom distancom i upoznati vas sa davno zaboravljenim običajima, ritualima zabavljanja i bračnim ponudama.

U ruralnoj Austriji 19. veka, devojke koje bi stasale za udaju, tokom plesova bi držale krišku jabuke ispod pazuha. Na kraju večeri, posle procene udvarača, devojka bi dala parče jabuke onom momku koi bi joj se najviše dopao. Ako bi smpatije bile obostrana, momak bi prihvatio jabuku.

Puritanci, engleski protestanti iz 16. veka, nisu devojkama darivali verenički prsten. Umesto toga, buduća nevesta bi od svog verenika dobilala naprstak. Devojka ga je potom mogla koristiti za šivenje predmeta koji će im potrebni za novi dom, a kada bi se venčanje približilo, mogla je da odseče dno naprstka i napraviti venčani prsten.

Profimedia
 

Još u 19. veku, finske devojke kojima je došlo vreme za udaju nosile bi praznu futrolu za nož oko pojasa. Ako bi jedna od ovih mladih dama zapala za oko muškarcu, napravio bi ili kupio nož koji bi joj potom stavio u futrolu. Naravno, ako se devojci ne svidi momak, ona bi vratila nož, ako ne vrati – to znači da odmah pristaje na udaju.

Od 17. veka, Velšani su razmenjivali „ljubavne kašike“, ručno izrezbarene, kao znak romantičnih namera. Mladići su satima pedantno izrađivali kašike kako bi mogli da ponude devojkama koje žele da zaprose. Ako bi devojka prihvatila kašiku, udvaranje je uspelo. Udvaranje kašikama je u međuvremenu izbledelo, ali ljubavni escajg se i dalje koristi u posebnim prilikama kao znak divljenja i naklonosti.

Profimedia
 

U nekim afričkim grupama poput Zulusa, očevi nisu dozvoljavali udvaračima da posećuju njihove ćerke u porodičnom domu. U svrhu udvaranja, ženska deca dobijala su takozvane „udvaračke kolibe“ u kojima su im se prosci mogli bez ustručavanja udvarati.

Engleski parovi iz osamnaestog veka su imali poprilično velik problem kada dođe do razmene nežnih reči: nisu imali nikakvu privatnost. Genijalan izum koji se zove štap za udvaranje rešio je ovaj problem. Ova šuplja cev dugačka skorodva metra omogućavala je parovima da sa sigurne udaljenosti razmenjuju nežne reči koje nisu za treće uši.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike