Zašto se mlada kupuje, tata cepa, a bebi ide na babine?

15.09.2021

18:00 >> 18:03

0

Prizivanje sreće

Zašto se mlada kupuje, tata cepa, a bebi ide na babine?
Profimedia

Brojne lepe običaje nasledili smo od svojih predaka i nekih se pridržavamo i danas, koliko je to moguće u sadašnjim uslovima. Retko ko će biti u prilici da puca na jabuku na svadbi ili da prebaci sito preko krova, ali će novopečeni otac biti sigurno „iscepan“, a bebi će se ići na babine.

Strancima to sve deluje čudno, ali za svaki od običaja postoji objašnjenje. Već spomenuta jabuka je veliki test za budućeg zeta – on time budućem tastu dokazuje da je sposoban da brani svoju kuću i svoju porodicu. Tek kad uspe u nameri da pogodi jabuku, dobija pravo da mladu vodi svojoj kući.

Pročitajte još:

Ostao je i običaj „kupovine mlade“. Danas se on uglavnom sveo na nadmudrivanje – dever, koji treba da kupi mladu, mora dobro da se pripremi, i finansijski i verbalno, kako bi se iscenkao sa mladinim bratom.

Pixabay

Zanimljivo je da je ovaj običaj bio ukinut 1846. godine naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića:

Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem.

Mlade su nekada imale ozbiljan zadatak – ispred svog novog doma su od svekrve dobijale sito sa žitom i jabukom. Jabuku su bacale sebi iza leđa, za sreću, a sito sa žitom su morale da bace na krov. Ako se žito zadrži na krovu, značilo je da će mlada ostati u kući.

Rođenje deteta ne može da prođe a da se garderoba na ocu ne iscepa. Smatra se da tako novopečeni otac donosi sreću drugim muškarcima koji ga „cepaju“ da i oni postanu očevi. Običaj kaže i da parče tkanine treba zadržati kako bi se dobilo dete istog pola koje je dobio otac kome su cepane košulje.

Pixabay/esudroff

Kad se beba rodi, važno je da u prvih 40 dana starija žena, obično bebina baba, spremi babine. Majci i bebi se nose pečeno pile, i to sa glavom – kako kroz život ne bi išlo “kao bez glave”, pogača – da bi imalo dobru narav, a da ne bude “na ćošak”, beli luk – protiv uroka, pita gužvara – kako bi se „momci i devojke gužvali oko nje ili njega“. Običaj je i da se donose kolači ili torta – da bi dete bilo slatko.

Profimedia

Pročitajte još:

Porodilja treba da uzme od svega po jedan komadić kako bi beba imala svega u izobilju u svom životu. Tom prilikom se beba daruje novcem ili zlatom i dobro je da se novac nameni za nešto – knjigu, olovku, čokoladu, devojku…

Bebama se često vezuje crveni konac oko ruke kako bi se zaštitile od uroka.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi