Kako to rade u svetu: Prsten za nogu, isprobavanje začina, torta za neudate devojke – samo su neki od običaja na venčanjima širom sveta

15.03.2021

19:30 >> 20:31

0

Običaji na svadbama imaju za cilj da simbolično privuku sreću i ljubav

Kako to rade u svetu: Prsten za nogu, isprobavanje začina, torta za neudate devojke – samo su neki od običaja na venčanjima širom sveta
Copyright Pixabay

Kod nas je običaj da na venčanjima mlada nosi belu haljinu, da se razmenjuju burme i da mlada gleda da nagazi mladoženju dok izgovaraju sudbonosno da kako bi ona bila gazda u kući. Tu je i drugi niz običaja od prodaje mlade, gađanja jabuke, držanje nakonjčeta.

Pixabay

Neki običaji su se izgubili jer su često neizvodljivi u gradu, kao što je bacanje sita na krov zgrade u kojoj će budući mladenci živeti – a oni imaju stan na, recimo, 15 spratu. Neke smo usvojili kao što je nošenje podvezice i da mlada mora da ima „nešto novo, nešto staro i nešto pozajmljeno“. Sve se to čini kako bi se prizvala sreća i ljubav u braku sa mnogo zdravih potomaka.

Pixabay

Tako je kod nas a kulture širom sveta drže se nekih drugih običaja. U većini kultura je običaj da mlada baca buket preko glave neudatim devojkama. U Peruu imaju poseban običaj namenjen neudatim devojkama. Za njih se priprema posebna torta u koju se ubacuju bele trake. Samo na jednoj od njih se nalazi lažna burma. Prema verovanju, ona koja ga izvuče biće sledeća mlada.

Pixabay

I dok mi razmenjujemo burme, hindusi prsten stavljaju na nogu i to na prst do palca desne noge. Time se označava da je dama zauzeta. Oni koji nisu venčani, ne smeju da nose prsten na nozi, čak ni kao modni dodatak.

U Velikoj Britaniji mlada bi prema tradiciji trebala da nosi potkovicu ukrašenu čipkom jer će joj to doneti sreću. Na svadbenoj torti, gornji deo je od marcipana koji treba čuvati sve dok par ne dobije prvo dete.

Pixabay

U Finskoj je mlada zadužena za skupljanje poklona, a mora da ide od kuće do kuće kako bi ih uzela. Njen suprug za to vreme stoji uz nju, a ako pada kiša pridržava joj kišobran, kao simbol toga da će joj uvek pružati “krov nad glavom”.

U zapadnoj Africi, mladenci simbolično isprobavaju slatke, ljute, gorke i kisele začine, jer će im tako biti začinjen i bračni život. Tako kiseli začin predstavlja kompromise koji su neophodni, često će biti i gorkih trenutaka zbog nerazumevanja, ali i slatkih ljubavnih i ljutih kao strast koja će goreti među njima.

Pixabay

U Kini bez vidovnjaka koji će dobro proučiti sve aspekte a naročito kineski horoskop ne zakazuju ni veridbu ni svadbu. On će odrediti i pogodan dana za venčanje kada će položaj zvezda biti najpovoljniji. Oni imućniji u Kini prave dve proslave: jednu tradicionalnu kada je mlada u crvenoj haljini i jednu koja potpuno liči na svadbe iz američkih filmova i koja mora da bude što raskošnija, sa deverušama i limuzinama.

Pixabay

Mladi na tradicionalnom češkom venčanju dobijaju poseban zadatak: ruke im se čvrsto zavežu i ostavi im se slobodna samo po jedna ruka kojom moraju jedno drugo da nahrane.

Pixabay

U Poljskoj svi oni koji žele da plešu sa mladom, moraju da ubace malo novca u kecelju koju ona nosi tog dana.

Pixabay

Na Filipinima mladoženja pre venčanja ide u kuću mladine porodice da bi dobio pristanak za brak i dobija neki od zadataka koji mora da obavi, kao što su pranja suđa ili peglanja, a sve kako bi dokazao da je spreman da brine o supruzi i porodici.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike