Mladenci, praznik slatkog budućeg bračnog života

22.03.2021

10:30 >> 10:39

0

Prema starom verovanju, kakvo vreme danas bude, takvo će biti i proleće

Mladenci, praznik slatkog budućeg bračnog života
Copyright Pixabay

Bračni parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci danas slave Mladence. Prema starim narodnim verovanjima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Kako to u današnje vreme nije izvodljivo, u goste dolaze samo najbliža rodbina, kumovi i prijatelji. Običaj novijeg datuma je da im se donese neki poklon „za kuću“.

Srpska pravoslavna crkva Mladence slavi kao dan Svetih četrdeset mučenika sevastiskih – rimskih vojnika koji su ubijeni 320. godine zbog odbijanja da gone hrišćane. Praznik je i dobio ime Mladenci po mladićima koji su ubijeni.

Običaj nalaže i da se slavi u domu gde mladenci žive ali u novije vreme mladi bračni parovi se odlučuju za restoran. Ove godine tu dilemu neće imati jer restorani ne rade a pitanje je koliko će uopšte biti ko voljan za proslavu u sadašnjem trenutku.

Pixabay

Kako Mladenci padaju u vreme posta, spremaju se posni specijaliteti a mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, u želji da brak bude sladak.

U prošlosti na današnji dan jeo se cvet drena, kuća se kitila zelenilom i pravili su se venčići, kako bi se prizvalo zdravlje i dugovočnost mladih supružnika.

Pixabay

Ipak, od kraja do kraja se razlikuju običaji. Po selima u južnoj Srbiji je običaj da na Mladence nevesta, bez muža, odlazi kod svojih roditelja jer se veruje da praznik ne treba da je zatekne u novoj kući.

Ljudi su na Mladence ostajali budni do jutarnjih časova. Kada svane mladići i devojke išli su da beru vrbine grančice, najavljujući tako početak Vesninog dana.

Prema starom verovanju, kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće. Na Kosovu se kaže: „Mladenac, poslednji babin jarac“. Na taj dan, čobani prvi put puštaju jaganjce u polje, naravno ako je lep dan. U Popovcu počinje setva žita jer se zna da je prošlo vreme mrazeva i zime.

Pixabay

U selima oko Velike Plane 22. marta se obeležava vinogradarska slava. Svake godine drugi domaćin čašćava i čini čast slavi. Običaj je i da se pali đubrište u dvorištu ili voćnjaku „protiv zmija“.

Vatra se pali i njom rasteruje svako zlo i u leskovačkom kraju. Tada se oko vatre okupe deca i mladići, preskačući je. Na ovaj dan devojčice odlaze na proplanke da beru kukurek.

Ovaj dan u južnoj Srbiji se zove i Dan Svetog Mladena. Tada neveste prvi put izlaze iz kuće na poselo ili odlaze u goste kod kumova i najbližih prijatelja i komšija.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike