Sujeverje: Zašto Kinezi ne nose bradu?

05.12.2020

11:30 >> 22:26

0

Kineski narod je prilično sujeveran: veruju u sretne brojeve i boje i dugačke rezance

Sujeverje: Zašto Kinezi ne nose bradu?
Pixabay

Kineski narod je vredan i radan a vole i da stiču bogatstvo. Ali, sa druge strane, Kinezi su i vrlo sujeverni i veruju da mnoge stvari donose ili odnose sreću.

Ako malo bolje razmislite, teško da ste videli Kineza sa bradom. To je zato što Kinezi veruju da lice mora biti dobro izbrijano a brkovi, ako već moraju da budu na licu, onda moraju da budu dobro štucovani – uredno podšišani. To je samo jedno od kineskih sujeverja prema kojem se veruje da svaka dlaka na licu koja štrči, donosi lošu sreću.

Pixabay

I kuća mora da poštuje određena pravila. Oni veruju da zgrada ne bi trebalo da gleda prema severu jer to porodici donosi nesreću. Pre uređenja doma, poziva se stručnjak za feng šui koji određuje kako treba urediti stan u skladu sa pravilima ove drevne metode.

Kinezi nikome ne poklanjaju sat jer to podseća da vreme polako klizi i ističe. Zapravo, sat i vreme nas podsećaju da smo svi smrtni.

U Kini se veruje i da razlika u tri ili više godina među supružnicima takođe donosi nesreću.

Kornjača u kući se kao kućni ljubimac ne drži jer one usporavaju napredak porodice, smatraju sujeverni Kinezi.

Kineski rezanci moraju da budu što duži i nikada se ne seku jer su oni simbol dugog života.

Pixabay

Broj 8 i reč „prosperitet“ se u kineskom jeziku izgovaraju na isti način pa se broj 8 smatra sretnim brojem. Većina Kineza veruje da broj 8 na kući ili na registarskim tablicama automobila donosi sreću.

A broj 4 se izgovara isto kao i „smrt“ i zato se ovaj broj smatra nesrećnim. Sujeverje je toliko da hoteli nemaju četvrti sprat ili sobe sa brojem 4. Izbegavaju se zgrade sa kućnim brojem 4, kao i automobili koji u registracionom broju imaju jednu ili više četvorki.

Ali zato crvena boja donosi sreću pa se novac poklanja u crvenoj koverti i nose se crveni novčanici. Na venčanjima, mlada nosi tradicionalnu crvenu haljinu koja donosi sreću.

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje Partizanovog trening centra u Kini (video)

Obožavani kineski zmaj

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam