Prošetajte baštom Kloda Monea

08.12.2020

18:00 >> 19:12

0

U selu Živerni nalazi se kuća slikara impresionizma koja mu je bila velika inspiracija

Prošetajte baštom Kloda Monea
Copyright Pixabay

U francuskom selu Živerni, 75 kilometara severno od Pariza, nalazi se kuća slikara impresionizma Kloda Monea gde je umetnik stvorio vrtove koji su inspirisali seriju od oko 250 slika nazvanu „Lokvanji“.

Kad je 1883. posetio selo Živerni, on je naišao na napušteno imanje sa kućom obojenom u ružičasto, skromnom baštom i nekoliko komada dvorišnog nameštaja i voćnjacima jabuke. Ubrzo se sa svojom drugom suprugom Alis i osmoro dece preselio u ovo malo selo.

Profimedia

Kako je sticao slavu i novac, Mone je uređivao imanje. Sklonio je drveće ispred kuće koje je blokiralo svetlost i podigao je metalne lukove obavijene cvećem.

Vrt na dnu mora: Pod vodom se uspešno uzgaja 700 vrsta biljaka

Voćnjak jabuka zamenio je trešnjom i japanskim kajsijama. U njegovoj bašti našle su se lale, narcisi, irisi, božuri i ruže. Na kraju je kupio i komad zemlje pored njegovog imanja i stvorio svoju vodenu baštu. Oko jezera je gajio bambus i posadio je drvo ginka, javora i lipe.

Mone je bio veliki poštovalac japanske estetike, odakle je i dobio inspiraciju, pa je preko jezerceta izgradio drveni most u obliku polumeseca, koji je umesto tradicionalno crvene ofarbao u zelenu boju.

Pixabay

Živio je u Živerniju, svojoj čarobnoj oazi, do svoje smrti 1926. Nakon njegove smrti, imanje je nekoliko decenija bilo u posedu Moneove porodice, ali je propalo. Konačno 1980. godine stvorena je Fondacija Klod Mone i nakon opsežnih radova na kući i okućnici, imanje je otvoreno za javnost.

Pixabay

Urbano pčelarstvo: Braća David i Dario prave med u srcu Beograda

Naravno, mnogo je lepo to videti uživo, izbliza i koračati kroz jednu takvu baštu. Međutim, zahvaljujući Internetu i vi, u svako doba dana i noći, možete upoznati Moneov lični raj.

Pixabay

Fondacija Klod Mone je napravila virtuelnu turu koja će posetioce provesti kroz svaku sobu kuće sa zelenim kapcima, plavo-bele kuhinje sa poliranim bakarnim posudama, žute trpezarije i salona čiji su zidovi prekriveni Moneovim slikama inspirisanih japanskim motivima.

Internet video snimci fondacije dalje vode kroz Moneove ogromne vrtove u različitim godišnjim dobima. Svu lepotou Moneovog vrta možete pogledati na ovom snimku:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike