Jeleni, životinje koje imaju najbrže rastuće tkivo na svetu!

27.04.2021

17:00 >> 08:58

0

Mogu da skoče do tri metra, odlični su plivači i vide u prečniku od 310 stepeni

Jeleni, životinje koje imaju najbrže rastuće tkivo na svetu!
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Jeleni su jedina grupa životinja na svetu koja ima rogove koji su najbrže rastuće tkivo na svetu! Svake godine rogovi otpadnu i ponovo narastu. Tokom sezone parenja rogovi su im vrlo važni jer ih koriste kako bi pobedili suparnika i osvojili ženku.

Jedina vrsta jelena koja nema rogove je kineski jelen. On umesto rogova ima pseće zube koji mogu biti dugački i do osam centimetara.

Ali to nije jedina specifičnost ove životinjske vrste. Da li znate da jeleni mogu da skoče do tri metra u visinu i da su odlični plivači? Sem toga, oni oči imaju sa strane što im omogućava vid u prečniku od 310 stepeni, mnogo više nego ljudi koji imaju vid od 180 stepeni. Uz to, jeleni odlično vide noću, odlično čuju i nemaju miris a to im pomaže da izbegnu predatore.

Tanjug/Jaroslav Pap

Širom sveta postoji preko 60 različitih vrsta ovih životinja koje su prisutne na svim kontinentima, osim na Antarktiku.

Dužina trudnoće jelena varira u zavisnosti od veličine. Generalno, što je vrsta veća, to je trudnoća duža. Razmnožavanje zavisi od mesta gde vrsta živi. Jeleni u tropskim klimatskim uslovima mogu da se razmnožavaju tokom cele godine.

Kada se većina jelena rodi, imaju bele mrlje koje nestaju kako rastu. Tačke pomažu mladuncima da se uklope u njihovu prirodnu sredinu i deluju kao neka vrsta kamuflaže. Mladunče već u roku od pola sata po rođenju može normalno da hoda.

Neko ko je imao prilike da u ravničarskim područjima Vojvodin vidi jelene i srndaće i sve to zabeleži fotoaparatom je reporter Tanjuga Jaroslav Pap.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike