Uskršnje tradicije: U jednoj zemlji se deci simbolično „ispraši tur“

01.05.2021

12:30 >> 19:39

0

Na ostrvu Lampedusa kažu da na Uskrs treba zaboraviti sve svađe i nesporazume

Uskršnje tradicije: U jednoj zemlji se deci simbolično „ispraši tur“
Copyright Pixabay

Od zemlje do zemlje različiti su običaji koji se praktikuju tokom hrišćanskog praznika Uskrsa. U svim zemljama je uobičajeno da se farbaju jaja ali se lokalni običaji razlikuju.

Uskrs se širom cele Grčke obeležava veoma svečano i većina se slaže da je posebno lep na ostrvu Krfu gde je običaj da se keramički ćupovi, botidoni, napunjeni vodom bacaju kroz prozor.

Pixabay

U Slovačkoj,  kao i u većem delu Mađarske, vlada običaj da se mlade žene, idući ulicom, polivaju vodom i „bičuju“ ukrašenim granama vrbe. Za uzvrat, one njima daruju jaja i piće. Vrba je odabrana, jer se veruje da ona devojci prenosi plodnost i vitalnost.

U Nemačkoj se obojena, šarena jaja kače po granama drveća, tako da se mogu videti celi parkovi ukrašeni bojenim uskršnjim jajima.

Italijani proslavu Vaskrsa ne mogu da zamisle bez svog tradicionalnog kolača, po imenu „kolumba“. Pravi se u obliku golubice i simbolizuje dolazak dobrih vesti.

Pixabay

Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život.

Norvežani i Danci na Veliku subotu u džep stavljaju komadić beskvasnog hleba, umotan u belu tkaninu, koji će pojesti u ponoć.

Holanđani dečacima simbolično „ispraše tur”, jer se tako isteruje loše ponašanje. Ovaj običaj imaju i Škoti, kod kojih postoji i izreka „istučen kao na Uskrs”.

Pixabay

U Finskoj i Švedskoj se takođe farbaju jaja koja deca, obučena u kostime veštica, nose od kuće do kuće a u zamenu dobijaju ukrašene vrbove grančice.

U Poljskoj se za uskršnji ručak služi jagnje ručno napravljeno od putera, koje simbolizuje proleće.

Pixabay

U Bugarskoj i Rumuniji se na Veliku subotu u prozor stavljaju brašno, jaja, so, kvasac i šarena jaja, od čega se posle pravi hleb.

Francuskoj deci poslastice ne donosi uskršnji zeka već uskršnja zvona. Prema hrišćanskoj tradiciji, zvona na crkvama ne zvone od Velikog četvrtka do Vaskršnjeg bdenja. Prema legendi, zvona se ne oglašavaju jer su im porasla krila i odletela su u Rim da bi ih Papa blagoslovio. Potom su se vratili na Uskrs sa čokoladom i poklonima za decu.

Pixabay

Na Lampedusi, malom italijanskom ostrvu, se na Uskrs zaboravljaju sve svađe i nesporazumi.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike