„Čiken dens“, ples koji je krenuo iz Švajcarske i osvojio svet: Pleše se više od 70 godina uz obavezno kikotanje

13.05.2021

09:30 >> 14:16

0

U Sinsinatiju se svake godine održava Najveći pileći ples - 1994. godine je plesalo 48.000 ljudi

„Čiken dens“, ples koji je krenuo iz Švajcarske i osvojio svet: Pleše se više od 70 godina uz obavezno kikotanje
Copyright Pixabay

Imali ste prilike sigurno to da vidite i obično se izvodi u naletu ludosti! Pleše se tako što se šake zavuku ispod pazuha, kako bi se napravila krila, a onda kreće čuveni „čiken dens“ – uz kikotanje svih prisutnih.

Upravo danas se obeležava Dan „pilećeg plesa“ i evo kako je sve počelo!

„Der Ententanz“ je bilo ime pesme koja je inspirisala ovakvu vrstu igre kojoj je prvobitno ime zapravo bilo „Pačji ples“.

Sve je počelo pedesetih godina prošlog veka ali je mali broj ljudi izvan Švajcarske znalo da postoji ovako čudna pesma i još čudniji ples. Međutim, dvadesetak godina kasnije pesmu je čuo holandski muzički producent Luis Džulijen van Rijmenant i to od tvorca pesme Vernera Tomasa.

Odmah je poželeo da nešto učini sa tom pesmom koju je stavio na B stranu benda „De Electronica’s“. I pesma je doživela neverovatnu popularnost: na holandskoj listi je bila skoro godinu dana, snimljena je u više od 140 verzija, sa preko 40.000 zapisa. Svake godine pesma dobija nove obrade, od klasičnih do hard rok varijanti. I tekste dobija svake godine nove verzije.

1981. godine ples je stigao na Oktoberfest u Ohaju, u Sjedinjenim Državama, a zbog nedostatka kostima za patke, morali su da se zadovolje kostimima pilića. Rezultat toga je ime pod kojim je sada poznato. U Ohaju, u Sinsinatiju, na Oktoberfestu se održava „Najveći pileći ples“. 1994. godine je plesalo 48.000 ljudi.

Bend iz Edmontona u Kanadi, 1982. godine je stvorio pesmu koja je se savršeno udružila sa smešnim plesom u polka stilu. Melodija je bila toliko uspešna da je na kraju pomogla bendu da naprave dva zlatna albuma 1983. i 1984.

Ako do sada niste imali prilike, evo kako da naučite da plešete ovaj pileći ili pačji ples.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike