Sujeverje: Ne valja se šišati utorkom, noću i tokom dočeka Nove godine

10.07.2021

15:30 >> 13:31

0

Verovalo se da se snaga ratnika nalazi u njihovoj kosi, pa je najveće poniženje bilo da im je protivnik ošiša

Sujeverje: Ne valja se šišati utorkom, noću i tokom dočeka Nove godine
Copyright Pixabay

Šišate se uglavnom iz praktičnih razloga: kada je kosa predugačka i kada želite da promenite izgled. Ali nekada se verovala da se snaga nalazi u kosi i neprijatelji su ponižavani tako što su ostajali bez svoje duge kose.

Pixabay

U hrišćanskoj  tradiciji, detetov prvi ošišani pramen kose se čuva kao amajlija. Mnogo magijski obredi uključuju upravo kosu pa se kosa nije ostavljala kod berberina već je odnošena i ostavljana na nekom zabačenom mestu. Nije se bacala ni u reku kako osoba ne bi rano oćelavila. Verovalo se i da je ne treba bacati pored puta jer to izaziva glavobolju. Ne valja je ni zakopavati u zemlju, jer to može dovesti do bolesti.

Pročitajte i ovo:

Neki su svoju kosu čuvali u posebnoj vrećici i sahranjivani su sa njom kada za to dođe vreme. Običaj je u nekim krajevima bio i da se bičevi ukrašavaju kosom nekog moćnog čoveka kako bi se lakše gospodarilo konjima.

U Irskoj se verovalo da se treba šišati na Veliki petak jer to može da spreči glavobolju. Ali se u nekim drugim kulturama nikako ne preporučuje šišanje u utorak jer to znači kraći život.

Ovo potiče iz hinduističke tradicije prema čijem verovanju šišanje kose i sečenje noktiju skraćuje životni vek i vodi ka dugovima. U hinduizmu, utorak se naziva Mangalvarom, danom za svađu, borbu i rat.

Pixabay

Verovalo se i da je bolje kosu spaliti posle šišanja jer bi mogle ptice da je koriste za pravljenje gnezda pa bi se sudbina pojedinca uplela sa pticama. Verovalo se da nespaljena kosa izaziva glavobolju.

Postoji još jedan razlog: neko sa lošom namerom bi mogao da se dočepa kose i i da napravi neko magijsko zlo ili urok.

Pixabay

Čak se verovalo i da, ako pramenovi gore sa jakim plamenom, osoba će dugo živeti. A ako brzo izgori – osoba će se možda suočiti sa nekom bolešću.

Pročitajte i ovo:

Šišanje noću nije dobra ideja jer se verovalo da će umreti član porodice. Nije dobro ni šišati kosu tokom Nove godine. Prema lunarnim novogodišnjim tradicijama, time se smanjuje mogućnost za napredovanje u Novoj godini.

Ali su se zato trudili da pokisnu na prvoj prolećnoj kiši jer se verovalo da donosi snagu i štiti od uroka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike