Svetski rekord za vatreno oružje: Šest miliona dolara za revolver kojim je ubijen Bili Kid

28.08.2021

14:15 >> 14:19

0

Pre prodaje se očekivalo da će cena biti između dva i tri miliona dolara

Svetski rekord za vatreno oružje: Šest miliona dolara za revolver kojim je ubijen Bili Kid
Copyright Profimedia

Pištolj kojim je ubijen odmetnik američkog Divljeg zapada Bili Kid prodat je na aukciji u Los Anđelesu za više od šest miliona dolara, što je dvostruko više od procena pre prodaje.

Pročitajte i ovo:

Aukcijska kuća Bonhams objavila je da je koltov revolver kojim je šerif Pat Garet 1881. godine ubio Bilija Kida, telefonom kupila osoba koja je želi da ostane anonimna.

U Bonhamsu, koji je pištolj opisao kao “najznačajnije blago rane istorije Divljeg zapada”, kažu je da je cena od 6,03 milijuna dolara svetski rekord za neko vatreno oružje. Očekivalo se da će postići cenu od dva do tri miliona dolara, prenosi Rojters.

Profimedia

Bili Kid je bio na poternici u Arizoni i Novom Meksiku pošto je ubio osam muškaraca. Nakon višemesečne potere, Garet mu je ušao u trag kod ranča u Fort Samneru u Novom Meksiku i ubio ga 14. jula 1881. Bili Kid imao je 21 godinu.

Pročitajte i ovo:

Priča o odmetniku iz 19. veka je već skoro sto godina tema u stripovima i filmovima. O njemu su snimljeni filmovi “Pat Garet i Bili Kid” i “Mladi revolveraši”.

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Džima i Terese Erl, koji su oko 50 godina skupljali vatreno oružje i druge artefakte s Divljeg zapada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike