Boje - doživljaji i značenja

19.09.2020

13:00 >> 12:18

0

Autor: A.G.

Crvena je boja strasti, bela je smirujuća, nebeska je plava, žutu naše oko najbolje vidi

Boje - doživljaji i značenja
Copyright Profimedia

Malo šta u životu je crno ili belo. Mnogo je nijansi između. Boje su vrlo važan i neodvojiv deo naših života, a svaka od njih ima svoje značenje i svoj uticaj na našu psihu.

Većina ljudi ne zna како boje mogu uticati na naše raspoloženje, čak nam i pomoći na putu do uspeha. Svaka od boja ima svoje i pozitivno i negativno značenje, zavisi od konteksta u kojem se posmatra, pa upravo to utiče na naš doživljaj određenog predmeta ili pojave u našem okruženju.
U nastavku donosimo značenja i doživljaj osnovnih boja, kao i tzv. neboja, odnosno bele i crne.

Bela
Bela boja smatra se pozitivnom i smirujućom bojom. Daje osjećaj svežine, a u mnogim se kulturama smatra bojom čistoće i nevinosti, kao i novih početaka. Ujedno je to boja koja se i veže uz belu uniformu medicinskog osoblja, pa prema njoj osećamo i svojevrsno strahopoštovanje.

Crvena

Crvena boja često se veže uz pojam strasti i plodnosti pa se neretko žene odlučuju za crvenu haljinu ili crveni ruž u situacijama kada im je važno da privuku pažnju suprotnog pola. Crvenu često vezujemo i za opasnost, znak zaustavljanja, ocenjivanje ispita crvenom hemijskom olovkom, tako da nas ova boja neće umiriti ili učiniti kreativnim.

Profimedia

Žuta
Žuta se smatra bojom koja je najlakše vidljiva ljudskom oku. Mogu je prepoznati čak i osobe koje pate od daltonizma, a kada je reč o našem zdravlju, ona može mnogo reći o stanju organizma.

Naime, ako naše telo prima dovoljno vitamina, podton kože bit će lagano žut, jedva primetan, dok će kod bledih osoba izostati.

Žuta boja takođe je u velikom kontrastu sa ostalim bojama duginog spektra, pa za njom posežemo kada želimo da nam odeća bude primećena i drugačija. Time ujedno šaljemo poruku da smo vedre i optimistične osobe.

Plava
Plava je boja neba i vode. Odiše mirnoćom pa se često koristi u poslovnim svrhama, a pokazalo se da je jednako vole i muškarci i žene.

No, različite tonove plave boje percipiramo na različite načine. Tamniji tonovi, gotovo nalik crnoj, odaju dojam moći, snage i poštovanja, dok su svetliji tonovi vezani za opuštanje, svežinu, vedrinu i druge pozitivne emocije.

Profimedia

Zelena
Boja koju uvek vezujemo za prirodu i buđenje kreativnosti svakako je zelena. Ona ujedno predstavlja ravnotežu i harmoniju. Redovno se koristi pri proizvodnji proizvoda kada se želi naglasiti povezanost sa ekologijom i održivim razvojem.

Što se tiče hrane zelene boje, ona se uvek vezuje uz zdravlje.

Crna
S jedne strane smatra se bojom težine, depresije i smrti, a s druge izvorom elegancije. Primera radi, kada posežemo za proizvodima koji su crne boje, imamo utisak da kupujemo nešto luksuzno i vrednije, nego da je u bilo kojoj drugoj boji.

Posebno je zanimljivo to da crnu boju percipiramo potpuno različito na različitim ljudima. Ako je odrasli muškarac odeven u crno odelo, smatra se uspešnim i ambicioznim.

Obuče li žena crnu haljinu ili poslovno odelo, smatra se pribranom, atraktivnom i sigurnom u sebe, dok se crna boja kod adolescenata smatra simbolom pobune.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike