Kineski praznik koji slavi Mesec

01.10.2020

09:00 >> 09:07

0

Autor: S.Kalaba

Danas, to jest 15. avgusta po kineskom lunarnom kalendaru, u Kini se proslavlja tradicionalni Praznik punog meseca

Kineski praznik koji slavi Mesec
Copyright Profimedia

Pošto osmi lunarni mesec po starom kalendarskom sistemu predstavlja sredinu jeseni, a 15. dan je sredina osmog meseca, ovaj praznik se još zove i Praznik sredine jeseni. Danas bi mesec trebalo da bude sjajniji i puniji nego tokom drugih meseci, a mesečeva svetlost bi trebalo da bude izuzetno lepa.

Pošto u Kini puni mesec simbolizuje ujedinjenje porodice, ovaj dan je poznat i kao Dan porodičnog okupljanja. Negde se zove i „Praznik jurenja Meseca“ i mnoge aktivnosti su vezane za taj praznik.

Postoji mnogo legendi o ovom prazniku. Jedna od njih kaže da je nekada davno u Kini živeo heroj po imenu Hou Ji. On se oženio sa Čang E koja je bila poznata po svojoj lepoti i dobroti. Hou Ji je jednoga dana otišao da se sretne sa Boginjom neba i od nje je dobio eliksir večnosti. Jedan od njegovih učenika je saznao za ovo i 15. augusta po lunarnom kalendaru, iskoristivši Hou Jiev odlazak u lov, preteći je zatražio od Čang E da mu preda eliksir. Kako nije mogla da se odupre, Čang E je popila eliksir, telo joj je odmah postalo lako, te se odiglo sa Zemlje. Nakon toga, ona je postala vila Mesečevog dvorca.

Pixabay

Pošto je saznao šta se desilo, Hou Ji je u znak sećanja na svoju ženu, počeo da u bašti, u kojoj je ona najviše volela da boravi, priprema njene omiljene kolače i ostavlja voće a on je tu sedeo i posmatrao Mesec, misleći na nju.  Hou Jievi susedi su u znak poštovanja prema njemu takođe počeli da prinose žrtve Mesecu i tako je 15. avgust po lunarnom kalendaru postao redovni praznik u Kini.

U stvari Praznik punog meseca u najranijem dobu je potekao iz ceremonije prinošenja žrtve Mesecu. U 7. veku u dinastiji Tang, ovaj praznik je zvanično proglašen za praznik, i posmatranje Meseca je postalo zabavni ali ozbiljni deo praznične ceremonije, te su stoga i mnogi pesnici drevne Kine slavili Mesec u svojim pesmama.

Mesečev kolač je tradicionalna hrana vezana sa Praznik punog meseca. Mesečevi kolačići su okrugli, zato što je mesec okrugao, a istovremeno njihov oblik predstavlja i ujedinjenje porodice. U ove kolačiće se stavlja šećer, susam, kikiriki, i druge vrste začina. Na njihovoj površini se iscrtavaju lepe šare i slike, kao na primer slike meseca, Vile Čang E, raznovrsnog cveća itd. Za vreme posmatranja Meseca, stariji članovi porodice u skladu sa brojem članova iseku kolačiće i svaka osoba uzme po jedan komad.

Pixabay

Među kineskim tradicionalnim praznicima, Praznik punog meseca je jedan od praznika koji je najviše ispunjen osećanjima i poetičnim notama. Kad je jesen, i zaokrugljeni Mesec se pojavi na nebu, svi Kinezi upere svoje poglede u njega sa željom i nadom da će njihovi porodični članovi i prijatelji biti zdravi i srećni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike