Valjevo ime dobilo po krčmaru, a Zrenjanin po revolucionaru

08.10.2020

14:30 >> 14:36

0

Gradovi u Srbiji nazivani po pojedinim ljudima i porodicama

Valjevo ime dobilo po krčmaru, a Zrenjanin po revolucionaru
Copyright 24sedam/Slavica Kalaba

Neki po svecu, neki po veloposedniku, a neki po kralju ili revolucionaru – tako su gradovi dobijali imena u Srbiji. Opet, neki su ime dobili po običnim ljudima. Takvi su gradovi Valjevo, Čačak i Mladenovac, dok je Bajina Bašta dobila ime po Turčinu.

Naziv Valjevo potiče od starog slovenskog ličnog imena Valj. Reč je o čoveku koji je držao drumsku krčmu oko koje se kasnije razvilo naselje koje je nazvano po njemu. Ali postoji još jedna pretpostavka, po kojoj ime grada vodi od latinskog naziva vallis, što znači dolina.

Možda je najzanimljivija priča o tome kako je nastalo ime grada Čačka a dao ga je Vuk Stefanović Karadžić:

– Govori se da su manastir Vavedenje gradili Sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripoveda o tome da je nekakav njihov sluga od svakih kola koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa je od tog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: „Eto, čačkam nešto“, i tako je ostalo ime Čačak.

Prema predanju, u Mladenovac su se sa Kosova doselila braća Mladen, Vlajko i Rajko. Oni su odlučili da ostanu tu, pa je po Mladenu ime dobio grad Mladenovac, a po Vlajku i Rajku gradska naselja Vlaška i Rajkovac.

Sombor Promo/Slavica Kalaba

Sombor i Bečej su imena dobili po porodicama koje su tu živel. Prema pričama, Sombor je ime dobio po porodici Cobor-Sent Mihalj koja je posedovala veliko imanje na tom području.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je Bečej dobio ime. Prema jednoj, Bečej je dobio ime po porodicama iz francuskog plemena Beš i Gregor (Beche) koje su došle u taj kraj u vreme uvođenja hrišćanstva kod Mađara i imale značajnu ulogu u tome. Naziv Bečej je, navodn,o posledica pogrešnog izgovora prezimena Beche. Druga teorija govori da je Bečej dobio ime po plemiću koji se zvao Bečeji Imre, koji je, navodno, bio potomak plemena Beš i Gregor.

Postoji više legendi o nastanku imena Bajina Bašta. Prema jednoj varijatni, tu je živeo Turčin po imenu Baja, koji je imao velike bašte, i otuda naziv Bajina Bašta.

Obrenovac se zvao Palež ,ali su 1859. godine stanovnici rešili da iskažu svoju naklonost knezu Milošu Obrenoviću tako što su zatražili da mesto ponese njegovo ime.

Zrenjanin je često menjao ime. Šest vekova nosio je ime Bečkerek, ali se ne zna tačno poreklo tog imena. Godine 1935. grad dobija ime Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću, a posle Drugog svetskog rata dobija ime Zrenjanin, po revolucionaru Žarku Zrenjaninu.

Zrenjanin Promo/Slavica Kalaba

Prokuplje je dobilo ime po Svetom Prokopiju, hrišćanskom mučeniku iz doba rimskog cara Dioklecijana. Prema crkvenom predanju, mošti Svetog Prokopija su 1386. godine, pre nego što će Niš pasti pod tursku vlast, prenete iz niške crkve u Prokuplje, gde su sahranjene u tamošnju crkvu, koja i danas nosi njegovo ime.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike