Zemlja zemljotresa, vulkana i toplih izvora

09.10.2020

17:00 >> 11:51

0

U Japanu postoji preko 3.000 termalnih izvora i po tome su prvi u svetu

Zemlja zemljotresa, vulkana i toplih izvora
Copyright Profimedia

Japan je zemlja u kojoj i dalje ima puno aktivnih vulkana pa su česti zemljotresi, odnosno pomeranja tektonskih ploča. Japanci su se na to potpuno navikli i znaju kako da se disciplinovano ponašaju u tim situacijama.

Kako se zemlja nalazi u zoni „pacifičkog vatrenog prstena“, država je 2007. pokrenula sistem koji detektuje rane talase podrhtavanja. To je sistem koji potom alarmira telefone, televizijske i radio stanice širom zemlje a vozovi se zaustavljaju.

Svako domaćinstvo treba da ima komplet za preživljavanje sa baterijskom lampom, radiom, kompletom za prvu pomoć, kao i dovoljno hrane i vode za nekoliko dana. Građanima se savetuje da izbegavaju postavljanje teških predmeta na mesta gde mogu lako da padnu tokom podrhtavanja tla i nekog povrede ili blokiraju izlaz.

Pored toga, u Japanu je aktivno mnogo vulkana pa u zemlji ima puno toplih izvora i oko njih su napravljeni banjski centri koji se zovu onsen. Tople vode, bogate mineralima, izviru i stvaraju banje sa šarmantnim japanskim gostionicama koje zovu riokane.  U malim mestima se ljudi okupljaju u ovim malim kupaonicama kako bi ćaskali i opustili se. Kao nekada u Rimu.

Da bi neki izvor bio označen kao banjski, voda mora da sadrži najmanje jedan od 19 minerala, poput gvožđa, sumpora ili hidrogenkarbonata, i da bude prirodno toplija od 25 stepeni Celzijusa.

Profimedia

Uglavnom svaki banjski centar ima odvojena kupatila za muškarce i žene. Stid ostavite po strani jer u onsen morate ući potpuno goli. Nemojte se brinuti, to je za Japance potpuno normalno i niko neće buljiti u vas.

Određeni bonton morate poštovani prilikom posete japanskoj banji. Pre svega, telo temeljno operite i dobro isperite. Nikako ne smete ući ukoliko ste prljavi ili ste puni sapunice. Zaboravite i na alkohol jer u japanskom društvu nikako nije prihvatljivo pijenje tokom kupanja.

Onsen nije za plivanje ili prskanje i zabavljanje. On je za sedenje u vodi, tihi razgovor i razmišljanje. Glavu uvek držite iznad vode a ako imate dugačku kosu, obavezno je zavežite.

Neki onseni ne dozvoljavaju ulazak kupačima koji imaju tetovaže. Razlog tome su pripadnici japanskih organizovanih kriminalnih grupa jakuza pa su na ovaj način hteli da ih odbiju. Neki banjski kompleksi ipak primaju ljude sa tetovažama ako ih prekriju zavojima ili flasterima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike