Zašto se muškarci bolje snalaze u prostoru?

14.10.2020

11:00 >> 11:24

0

Malo je do gena, a malo i do hormona

Zašto se muškarci bolje snalaze u prostoru?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Da bi vas uputili na određeno mesto, muškarci i žene će vam dati različita uputstva. Muškarci će vam uglavnom ovako objašnjavati:

– Idite pravo do prve raskrsnice, zatim skrenite desno i odmah nakon sto metara skrenite levo.

Žene to čine malo drugačije:

– Samo idite pravo do velike žute zgrade i onda skrenite u ulicu u kojoj se nalazi veliki tržni centar. Idite malo napred i stići ćete do jednog velikog drveta i tu se nalazi zgrada koju tražite.

Možda smo malo preterali, ali suština je u tome da žene više obraćaju pažnju na detalje u prostoru dok su muškarci mnogo konkretniji i oslanjaju se na procenu daljine, strane sveta i praktične savete. Jedan od razloga nasledili smo od naših prapredaka: muškarci su odlazili u lov i ribolov i više su upoznavali svet i prirodu oko sebe. Pored toga, muškarci su bili zaduženi za odbranu i bili su primorani da se kreću  po nepoznatim teritorijama. Zbog toga se kod muškaraca razvio bolji osećaj za prostor.

Profimedia

Za to vreme žene su brinule o deci i sakupljale razne biljke i plodove, ali samo u okolini mesta boravka. Njihova uloga je u većini slučajeva ostala takva sve do današnjih dana. Zbog toga su one razvile sposobnost opažanja, pamćenja upečatljivih detalja i otkrivanja razlika u sličnim sadržajima.

Naučna istraživanja su potvrdila da muškarci uglavnom koriste levu hemisferu mozga, koja je zadužena za matematičke probleme i logičko razmišljanje. Ženama više vladaju emocije i one nemaju problem da ih pokažu, kao ni empatiju. Naučno je utvrđeno i da žene imaju bolji nos za mirise, jer njihov mozak sadrži u proseku 43 odsto više ćelija i 50 odsto više neurona u delu zaduženom za mirise. Uz to, žene bolje razlikuju ukuse jer imaju više receptora na jeziku.

Profimedia

Muškarci imaju izraženiji osećaj za prostor, što im omogućava da se mnogo bolje snalaze na novim mestima i da bolje tumače mape. Naučnici su otkrili da je deo mozga koji je zadužen za snalaženje u prostoru kod žena zadebljan, što im smanjuje veštine sagledavanja prostora.

Naučnici tvrde da nema razlike između prosečne inteligencije muškaraca i žena, samo što se i kod jednih i drugih ona drugačije izražava. Jednostavno, tokom evolucije, naši mozgovi su se specijalizovali za različite obaveze i samim tim su se razvile različite sposobnosti.

Hormoni imaju važnu ulogu

Istraživanja su pokazala da polni hormoni utiču na snalaženje u prostoru. Žene koje su imale višak muškog hormona testosterona bolje su rešavale testove mentalne rotacije predmeta. Drugi deo ovog istraživanja je pokazao da su žene uspešnije tokom menstrualnog ciklusa, kada im je nivo testosterona visok, dok su se lošije snalazile kad im poraste nivo ženskog hormona estradiola.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike