Kad ne može mlada, može dizalica! Venčanje postalo hit na društvenim mrežama! (VIDEO)

13.06.2022

13:00

0

I ovako se čuva tradicija

Kad ne može mlada, može dizalica! Venčanje postalo hit na društvenim mrežama!  (VIDEO)
Kakva ćete mlada biti otkriva astrologija - Copyright Pixabay

Mladenci iz Gruda postali hit na društvenim mrežama nakon što su za ceremoniju svog venčanja angažovali dizalicu da ih podigne kako bi ispoštovali stari svadbeni običaj i prebacili jabuku preko velike porodične kuće.

Prebacivanje jabuke preko porodične kuće je stari svadbeni običaj koji je u Hercegovini bio obavezan i posebno zanimljiv za svatove.

Tradicija je nalagala da kada svatovi stignu do mladoženje kuće, mlada prebaci jabuku preko kuće. Verovalo se da je to dobar znak, da će se budući muž i žena lepo slagati i živeti u ljubavi. Ako mlada ne bi uspela da prebaci jabuku, to se smatralo lošim znakom.

A onda je došlo novo doba i nove, veće i porodične kuće koje su donele i nove izazove - kako prebaciti jabuku preko njih.

Nekada su u pomoć pritrčavali kumovi, a neretko se događalo da u tom pokušaju razbiju stakla na prozorima i sve češće se bez uspeha završavao taj obred, zbog čega se često od njega i odustajalo, pa je ovaj običaj skoro iščezao.

Međutim, mladenci iz Gruda, Jure Ćorluka i njegova izabranica Ivana su ovaj deo svadbenog običaja ipak želeli da ispoštuju, doduše u nešto modernijoj verziji. 

Angažovali su dizalicu u koju su ušli kako bi ih vozač podigao do visine potrebne da prebace jabuku preko mladoženjine velike porodične kuće u Grudama, što je izazvalo oduševljenje brojnih gostiju na ceremoniji njihovog venčanja, ali i buru na Internetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike