Upoznajte hirurga koji menja glasove za 45 minuta - Sa pacijentima koji mogu da biraju ton i slušaju ga tokom operacije

25.05.2022

10:00

0

Snažan, dubok glas može učiniti da muškarac deluje samouverenije i autoritativnije

Upoznajte hirurga koji menja glasove za 45 minuta - Sa pacijentima koji mogu da biraju ton i slušaju ga tokom operacije
profimedia-0345979717 - Copyright Profimedia

Mnogi od nas nisu zadovoljni onim što nam je priroda dala, te neretko želimo da izgledamo ili zvučimo kao neko drugi. I dok menjanje fizičkog izgleda nije ništa novo, promena glasa priznajemo, jeste. I zvuči neverovatno.

Ako ste mislili da ćete morati da živite sa svojim glasom ceo život, jedan turski lekar će vas u tome demantovati.

Svake godine obavi između 100 i 150 operacija. Tvrdi da je ova operacija bila dostupna već duže vreme, ali da je tek nedavno dospela u žižu javnosti.

Profimedia
 

Turski lekar, koji je školovan na Harvardu, može da podesi ton i glas pacijenata, dajući im dublji ili viši glas, u zavisnosti od želja.

 - „Glas je neodvojivi deo nečijeg ličnog imidža, a osećaj neprijatnosti zbog glasa može uticati na nečiji profesionalni ili lični život, kao i na samopouzdanje,“ rekao je dr Jelken. Na primer, ljudi koji rade na rukovodećim pozicijama će možda morati da zvuče autoritativnije, pa će želeti da imaju muževniji glas.”

Profimedia
 

Objašnjavajući proceduru laički, dr Jelken je rekao da ona počinje rezom u donjem delu vrata, nakon čega sledi stvaranje „ostrva hrskavice“ na hrskavici štitaste žlezde, koje se takođe pomera unazad da bi glas zvučao dublje. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da pacijenti mogu da se odluče za željeni ton i visinu glasa isprobavajući svoj novi glas.

Pacijenti mogu govoriti odmah nakon operacije, iako im glas u početku može zvučati pomalo grubo. Rez na vratu ima tendenciju da zaraste za oko nedelju dana, ali se potpuni oporavak očekuje posle osam meseci.

Iako su muškarci više zainteresovani za ovaj postupak, on nije ograničen samo na njih. Neke pacijentkinje se žale da imaju visok ili detinjast glas i žele da to promene. Ovaj doktor im već deceniju i po u tome pomaže.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike