Gladijatorke - Žene ratnice koje su odabrale život u areni

06.05.2022

14:00

0

Dokazi sugerišu da je jedan broj žena učestvovao u javnim igrama u Rimu, iako su rimski pisci često kritikovali ovu praksu

Gladijatorke - Žene ratnice koje su odabrale život u areni
profimedia-0050393239 - Copyright Profimedia

Stari Rimljani na vrhuncu svoje moći voleli su dobru i neobičnu zabavu. Žene u gladijatrorskoj areni ispunjavale su ovaj zahtev.

Gladijatorske igre su bile omiljene među stanovništvom, ali publika je stalno zahtevala novitete.

Tako su na scenu stupile i žene gladijatorke.

Dokazi da su žene učestvovale u gladijatorskim borbama postoje u umetnosti i pisanim izvestajima tokom kasne Rimske republike i ranog Rimskog carstva. Borile su se međusobno ili protiv životinja.

Antički izvori govore da su se u areni borile žene svih klasa. Razloge za ovaj fenomen, možemo naći u činjenici da su se žene tog perioda bavile raznim sportovima.

Profimedia
 

Žene iz bogatih familija - koje su se isticale u sportovima kao što je rvanje podsticane su (od strane organizatora gladijatorskih borbi) da u slobodno vreme iznajme instruktora i vežbaju. Ako bi izabrale ovakav život za uzvrat bi dobijale novac i slavu.

Iako se čini da je žena odustala od bilo kakvog prava na poštovanje čim je ušla u arenu, postoje dokazi koji sugerišu da su žene gladijatorke poštovane jednako visoko kao i njihove muške kolege.

Iako neuspešno, rimski Senat je tokom 11. i 19. godine nove ere zabranio ženama više i srednje klase da se bore. Uprkos tome, bogata ženska deca Rima nastavile su to da čine tokom naredna dva veka.

Profimedia
 

Materijalni dokazi

Materijalni dokazi se pojavljuju sporadično i izazivaju nedoumice kod istraživača i arheologa. Međutim, za neke od njih nedvosmisleno tvrde da su u pitanju bile žene gladijatori ili kako se još nazivaju - gladiatrix (ovaj termin je skovan relativno skoro, Rimljani ga nisu upotrebljavali).

Jedan od najpoznatijih takvih primera je mermerni reljef iz 2. veka naše ere, sa prikazom gladijatorki, koji se danas čuva u Britanskom muzeju. Pronađen u Halikarnasu, današnjoj Turskoj, ovaj reljef prikazuje dve žene sa oklopima, koje drže mačeve zauzevši borbeni stav.

Još jedan zanimljiv nalaz koji ukazuje na postojanje gladijatorki je bronzana statueta stara oko 2000 godina i nalazi se u Muzeju umetnosti u Hamburgu. Ova figura prikazuje ženu golih grudi kako maše predmetom nalik kosi, koji drži u desnoj ruci.

Nedostatak više materijalnih nalaza sugeriše da je antički svet priređivao relativno malo ženskih takmičenja, u prilog tome govori i činjenica da ih rimski pisci sporadično pominju.

Profimedia
 

Borbe žena su trajale sve do 200. godine nove ere, kada ih je car Septimije Sever zabranio. Navodno uzrok tome su bile razvratne šale upućene ženama na sportskom takmičenju, što je u njemu izazvalo strah da bi ovo moglo da izazove nepoštovanje svih žena.

Pod uticajem hrišćanstva neutoljiva glad za borbama gladijatora, polako počinje da jenjava. Do 5. veka i sa propašću Rimskog carstva, ovi hrabri borci definitivno nestaju sa svetske pozornice.

Hrišćanstvo je sa sobom donelo neke nove potrebe i poglede na svet, pogotovo kad su učešća žena na atletskim nadmetanjima u pitanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike