Vratite se u detinjstvo i uživajte u najšarenijem luna-parku na svetu

13.03.2022

13:30

0

U Prater parku spajaju se kultura, arhitektura, tradicija i inovacija. Nostalgično mesto, oaza zelenila i lokacija Velikog točka, jednog od najvećih simbola Beča

Vratite se u detinjstvo i uživajte u najšarenijem luna-parku na svetu
profimedia-0117207752 (1) - Copyright Profimedia

Prater u Beču jedan je od najvećih evropskih zabavnih parkova i nalazi se u drugom distriktu ovog grada - Leopoldštatu. Luna-park je nazvan jednostavno - Prater, po istoimenoj atrakciji, tornju Prater, ringišpilu sa kog se pruža prelepa panorama na ceo park i jedan deo austrijske prestonice.

Profimedia
 

Ulaz u Prater je besplatan, za razliku od mnogih drugih parkova po svetu. Većina ulaznica za pojedinačne atrakcije košta do pet evra, ali su neke karte, kao na primer za Veliki točak i Muzej madam Tiso, znatno skuplje.

Profimedia
 

Istorija simbola Beča

Nekada je zemljište na kome se danas nalazi Prater bilo carsko lovište, koje Jozef II otvara za javno korišćenje 1766. godine. Park postaje najatraktivniji lokalni prostor za rekreaciju u gradu i mesto na kome ubrzo niču restorani i kafei, a zatim i razne druge atrakcije za zabavu, poput ringišpila. Prva svetska izložba održana je u Beču na teritoriji Pratera 1873. godine. Za potrebe ove izložbe napravljene su ulice i zemljište je podeljeno na parcele. Postavljen je i veliki ringišpil visine 84 metra, koji je izgoreo 1937. godine.

Glavne atrakcije

Danas se u Prateru nalazi više od 250 atrakcija, a park dobija nove sadržaje svake godine. U parku se nalaze različite vrteške, rolerkosteri, kuća strave, brodići, automobilčići, planetarijum...

Profimedia
 

Muzej madam Tiso

Među voštanim figurama nalaze se istorijske ličnosti kao što su Marija Antoaneta, Sisi, Marija Terezija, Napoleon, Betoven, Mocart... Od novijih poznatih ličnosti muzej madam Tiso u Beču poseduje figure kraljice Elizabete II, Baraka Obame, dalaj-lame, Angele Merkel, Gandija, Mendele, Morgana Frimana, Džonija Depa, Leonarda Dikaprija, Danijela Krejga, Sandre Bulok, Nikol Kidman, Vila Smita, Alfreda Hičkoka, Kventina Tarantina, Anđeline Džoli, Elvisa Prislija, Majkla Džeksona, Robija Vilijamsa, Falka, Lejdi Gage, Klimta, Pavarotija, Frojda, Ajnštajna...

Za izradu jedne voštane figure potrebno je od tri do šest meseci, 500 preciznih mera i oko 200 fotografija. U svaku figuru se uloži oko 800 sati rada i svaka figura košta oko 200.000 evra. Selfiji sa figurama su dozvoljeni i poželjni.

Profimedia
 

Prater kula

Ogroman ringišpil visine 117 metara sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na Beč. Napravljen je 2010. godine i smatrao se najnaprednijim ringišpilom na svetu do 2013. godine i otvaranja veoma sličnog visine 121 metar u zabavnom parku “Gröna Lund” u Švedskoj.

Toranj je mase 200 tona, a temelj prečnika 16 metara teži 720 tona. Ima 12 duplih sedišta koja se sve brže okreću kako se ringišpil podiže, da bi na visini od 95 metara dostigao brzinu od 60km/h sa radijusom od 36 metaar. Vrh tornja je zlatne boje i na njemu se nalazei tri časovnika prečnika po 2,7 metara.

"Crna mamba"

Za one koji žude za adrenalinskim šokom, tu je velika atrakcija Pratera zvana “Crna mamba”, sa nepredvidivim pokretima i brzinom od 80 km/h.Vožnja traje između tri i četiri minuta.

Profimedia
 

Liliputanska železnica

Železnica dužine četiri kilometra sa četiri stanice kojom vozići idu još od 1928. godine. Ne predstavlja samo turističku atrakciju već služi i kao prevoz u dosta velikom Prater parku. Širina koloseka je samo 381 mm (15 inča). U početku, pruga je bila dugačka dva kilometra, a već 1933. godine produžena je na četiri kilometra. Liliputanskom železnicom su saobraćale samo parne lokomotive, a sada, osim parnih, postoje i one sa dizel pogonom. Dve originalne parne lokomotive još uvek saobraćaju ovom trasom. Od 2008. do 2010. godine sve dizel lokomotive su konvertovane iz ekoloških razloga da rade na reciklirano biljno ulje.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stavideti.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike