Slepi progledaju, a nerotkinje rađaju!?

19.02.2022

14:15

0

Vernici tvrde da se na izvoru Svete Petke u naselju Železnik kod Beograda događaju neverovatne stvari

Slepi progledaju, a nerotkinje rađaju!?
Izvor Svete Petke Železnik 1 - Copyright Printscreen/YouTube/TVStudioB

U šumi u beogradskom naselju Železnik nalazi se izvor Svete Petke za koji vernici tvrde da je lekovit i čudotvoran.

Printscreen/YouTube/TVStudioB
 

Priča se da su baš na tom izvoru slepi progledali, nepokretni prohodali, a nerotkinje uspele da dobiju decu.Do njega vodi uzani blatnjavi put obeležen putokazima.Građani su sami u znak zahvalnosti na izvoru napravili oltar i sada tu dolaze po spas, uglavnom da bi se izlečili od raznih bolesti. Međutim, često se dešava da dođu i parovi koji ne mogu da imaju decu, a žene nerotkinje obično ostanu da prenoće pod malim stepenicama pored izvora u nadi da će zatrudneti.

Printscreen/YouTube/TVStudioB
 

Beograđanka koja je s porodicom došla na izvor kaže  da ona to mesto smatra svetim, jer joj se baš tu u snu ukazala Sveta Petka.– Bila sam pre nekoliko godina na ovom izvoru s dve drugarice i ostale smo da prenoćimo. Ležala sam kao da me neko uspavao, zaspala sam kao jagnje i kad sam se trgla u snu, videla sam ispod vrbe lik Svete Petke. Od tada verujem da ovde zaista nešto postoji, kažu da je to što mi se desilo blagostanje koje ne može svako da doživi. Od tada sam je sanjala mnogo puta, i uvek se rado vraćam.O ovom navodno lekovitom i čudotvornom izvoru već godinama brine meštanin Železnika Branko Popović. On tvrdi da ma raznih priča i razne muke nateraju ljude da posete izvor. Tvrdi da su slepi progledali, kao i  da je ova voda odlična za oči ,živce i za varenje.

Printscreen/YouTube/TVStudioB
 

O čudima koja su se desila na ovom izvoru pričalo se još pre 100 godina

Pored izvora se nalazi i spomen ploča iz 1909. godine koju je postavio izvesni Najdan koji je radio u obližnjem kamenolomu. Njemu se na radnom mestu desila velika nesreća kada ga je kamen pogodio u glavu i ostavio bez vida. Navodno mu je jedne noći Sveta Petka došla u san i rekla da dođe do izvora po vodu i umije se. Kako nam je ispričao Popović, Najdan je uzeo vodu s tog izvora i progledao, a onda u znak zahvalnosti postavio ploču.

Izvor je navodno otkriven 1872. godine, a uređen je i obnovljen 1973. godine kada je napravljen i rezervoar kroz koji prolazi voda. Uredio ga je Milivoje Kojić iz Železnika, uz pomoć građana, dobrovoljnim radom.

Crkva zvanično s izvorom nema ništa, ali lokalni sveštenik osveštava izvor svaki put na dan Svete Petke i Svete Trojice kada dođe i po nekoliko stotina vernika.

Na mestu gde se nalazi izvor pre više godina trebalo je da bude sagrađen i manastir, ali kada su arhitekte ispitale teren utvrđeno je da se ispod nalaze podzemne vode i da nije moguće podići manastir na takvom mestu, iako su blagoslov za njegovu izgradnju dali patrijarh Pavle, kao i patrijarh Irinej.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: opanak.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike