Gladni jazavac kao Indijana Džons! Slučajno otkopao stotine starih rimskih novčića

12.01.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Za arheologe pun pogodak, za jazavca potpuni promašaj

Gladni jazavac kao Indijana Džons! Slučajno otkopao stotine starih rimskih novčića
profimedia-0556949903 - Copyright Profimedia

U severozapadnoj Španiji u jednoj pećini otkriveno je pravo blago koje čini 200 novčića iz rimskog doba. Glavni akter ovog podviga nije bio nikakav arheolog  poput Indijane Džonsa koji je sa misterioznom mapom, sledeći tragove došao do ovog značajnog otkrića, već je u pitanju gladan jazavac.

Ovo izuzetno otkiće, dogodilo se u aprilu 2021. godine u pećini La Kuesta u Bersiju, a detalji ovog pronalaska objavljeni su u časopisu za praistoriju i arheologiju prošlog meseca.

Novčiće je iskopao jazavac koji je bio u potrazi za hranom tokom retke snežne oluje koja je u tom periodu paralisala Španiju. To je bila jedna od najvećih oluja u poslenjih 50 godina.

Za razliku od arheologa, za jazavca je ovo bio potpuni neuspeh jer nije uspeo da pronađe bobice, crve ili insekte vec samo gomilu nejestivog metala.

Profimedia
 

Novčići datiraju iz 5. veka i odnose se na kasnije rimsko doba iz oblasti severnog i istočnog Mediterana, iz Antiohije, Konstantinopolja, Soluna kao i Arla i Liona u Južnoj Francuskoj, pa sve do Londona. Novčići su odličnog kvaliteta, izradeđeni su od bronze i teže oko 10 grama.

Ovo je izuzetan nalaz koji oslikava prelazak u period ranog srednjeg veka, slažu se arheolozi u objavljenom tekstu, piše cbsnews.com.

Istaživači pretpostavaljaju da su novčići verovatno tamo premešteni usled političke nestabilnosti koja je povezana sa invazijom germanskog naroda u 5. veku.

Ovo je drugi put za mesec dana da su istraživači potvrdili otkriće novčića i predmeta iz rimskog doba u Evropi. U decembru su izraelski istaživači prikazali zlatni prsten iz rimskog doba, novčiće i druge predmete pronađene u olupini broda kod drevne luke Cezarije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike