Kraljičin platinasti jubilej: Bakingemska palata otkriva program događaja povodom 70 godina na tronu Njenog visočanstva

10.01.2022

19:20

0

Autor: 24sedam

Program jubileja predviđa da kraljica otvori vrata svog privatnog imanja za javnost, i nastupe najvećih svetskih muzičkih zvezda ispred Bakingemske palate

Kraljičin platinasti jubilej: Bakingemska palata otkriva program događaja povodom 70 godina na tronu Njenog visočanstva
Kraljica Elizabeta II Profimedia - Copyright Profimedia

U Velikoj Britaniji i na teritorijama koje su u njenom sastavu priprema se proslava platinastog jubileja koji se odnosi na 70 godina vladavine kraljice Elizabete II. Međutim, organizatori su zabrinuti zbog mogućnosti da ona možda neće prisustvovati svim događajima, jer su joj lekari naredili da se odmara nakon boravka u bolnici u oktobru prošle godine.

Program jubileja predviđa da kraljica otvori vrata svog privatnog imanja za javnost, kao i nastupe najvećih svetskih muzičkih zvezda ispred Bakingemske palate. Veruje se da će najveći deo ovih dužnosti ipak ispuniti članovi najuže kraljičine porodice, poput princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola.

Profimedia
 

Zvanično, proslava počinje u ponedeljak takmičenjem u pripremi hrane koje je posvećeno vladavini koja traje 70 godina. Ove specijalitete ocenjivaće stručni žiri sačinjen od vrhunskih kuvara.

Od 12. do 15. maja očekuje se spektakl u krugu zamka Vindzor u kome će učestovati čak 1.000 izvođača sa preko 500 konja. Ova predstava će publiku provesti kroz istoriju kraljevstva od Elizabete I do danas.

Tanjug/AP
 

Drugog juna su planirane parade u čast kraljice i njenog rođendana. Istog dana Velika Britanija, Kanarska ostrva, Ostrvo Man i prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva okupiće se kako bi upalile svetionik u isto vreme kada se upali svetionik u Bakingemskoj palati.

Učenici u školama su pozvani da naprave svoje vizije nade u budućih 70  godina koje se odnose na planetu zemlju. Njihovi radovi biće izloženi na zastavama.

Od jula u zvaničnim kraljevskim rezidencijama biće postavljene tri izložbe kojima se obeležavaju  kraljičino stupanje na tron, krunisanje i jubilej.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike