Sujeverni modni rituali: tufne i plava boja donose bogatstvo

14.11.2020

16:30 >> 13:55

0

Veruje se da jednom u životu treba pokloniti nekome cipele kako u sledećem životu ne bi hodali bosi

Sujeverni modni rituali: tufne i plava boja donose bogatstvo
Copyright Pixabay

Za nas kažu da smo sujeverni, čak i preko mere. Ima i onih koji nisu sujeverni ali će ipak tri puta pljunuti ako im crna mačka pređe put ili će „pljuvati“ na dete, čisto da ga ne ureknu.

Jedan deo sujeverja vezan je i za odeću, takozvano modno sujeverje. Koja odeća donosi bogatstvo a koju treba nositi kako biste oterali uroke – odgovore možete naći u našem narodnom sujeverju.

Verovatno će vas i ovo zanimati:

Dobra vest za sujeverne: Petak 13. nije sinonim za lošu sreću

Verovatno ste imali nekoga ko vam je dao savet da kad krenete na ispit ili na razgovor za posao, obučete nešto naopako. Čisto da vas neko ne urekne i pokvari vam planove. Tako ćete biti zaštićeni od zlih i nečastivih sila koje će se „upecati“ na naopako obučenu odeću a ne za neku vašu drugu „grešku“.

Za ispit postoji još jedno pravilo koje kaže da na dan ispita ne valja spremiti krevet, obući novu odeću ili seći nokte.

U Srbiji se dosta ustalilo verovanje da ništa ne treba bebama kupovati pre rođenja – tek kad se rode onda treba ići u nabavku i kupiti sve od kolevke do pelena.

Pixabay

Ako, pak, slučajno obučete nešto naopako, bilo majicu, bilo čarape, to znači da će vam dan biti srećan. I tu grešku nemojte nikako ispravljati.

Ima i onih koji su toliko sujeverni da prebrojavaju dugmad na odeći jer neparan broj donosi sreću. Nekada smo se obavezno „držali“ za dugme kad god bi videli odžačara. Danas ih gotovo nema. Možda je to razlog za manjak sreće?!?

Dugmići su dosta prisutni u verovanjima. Ako nekome poklonite dugme, znači da ćete postati dobri prijatelji. Takođe, ako ga nađete na ulici, obavezno ga uzmite jer to donosi sreću.

Verovanja širom sveta, pa i kod nas, kažu da je dobro nositi odeću sa tufnama jer to privlači bogatstvo. Mali okrugli oblici predstavljaju kovanice ili nule koje bi trebalo da se nađu i na našim računima.

Kod nas se veruje i da plava boja privlači uspeh i da otvara nove mogućnosti. Običaj je i da mlada na svadbi ime „nešto novo, nešto staro, nešto pozamljeno i nešto plavo“.

Pixabay

Kod Kineza je to crvena boja pa mlada na venčanju nosi crvenu haljinu a novac se poklanja u crvenoj koverti. Kineski narod veruje da novac treba držati u crvenom novčaniku jer će tako privući još novčanica.

Na Filipinima crvena boja nije ni malo poželjna da se nosi tokom nevremena jer može da „privuče“ munje.

Dosta verovanja je vezano i za obuću. Prema jednom od njih, ukoliko se pertle stalno odvezuju, to znači da će stići dobre vesti. S druge strane, nikako ne treba ostavljati obuću na krevetu ili na stolu jer je će se desiti nešto loše ili ćete se sa nekim posvađati. Ono što je sigurno je da je to potpuno nehigijenski.

Pixabay

U jedno čudno verovanje vezano za obuću, žene sigurno ne veruju. Kažu da, ako partner svojoj dragoj pokloni cipele, to znači da želi da ona „odšeta“ iz njegovog života.

Staro verovanje je i da jednom u životu treba nekome pokloniti par cipela jer ako to ne učinite, u sledećem životu ćete hodati bosi.

Pixabay

A ako nekome poklonite novčanik ili torbu, onda obavezno unutra stavite malo novca kako bi sa poklonom stigla i finansijska sreća.

Pročitajte i ovo:

Sindrom Alise u zemlji čuda i ludog šeširdžije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike