Jedan cilj, a bezbroj talenata na sajmu rukotvorina u Beogradu

25.12.2021

13:30

0

Autor: Tanja Tomić

Sve je mirisalo na ljubav i „Zimske čarolije“

Jedan cilj, a bezbroj talenata na sajmu rukotvorina u Beogradu
IMG_20211224_144311 - Copyright Promo/Tanja Tomić

Inspiracija, mašta, a pre svega ljubav prema onome što radite daje najlepše proizvode. Pored prelepog sastava, izrade i tkanja, u svaki proizvod ručno rađen, utkana je duša.

Novinari 24sedam posetili su sajam rukotvorina i razgovarali sa talentovanim stvaraocima iz cele Srbije koji su svojim veštim rukama napravili ne samo korisne i lepe proizvode, već i odlične ideje za poklone u predstojećim praznicima.

Među njima je i Stana Nedović Moračanin koja od svoje dvanaeste godine počinje sa pravljenjem nakita od glinamola i odlazi na pijacu kako bi ne samo prodala, već i pokazala ljudima svoj talenat.

 - Nakon tog perioda, život je takav kakav jeste, zaposlila sam se i radila sve do 2018. godine dok nisam shvatila da nisam srećna na tom zanimanju, a ja sam rođena da budem srećna. Zahvaljujući nakitu i izradi vratila sam se sebi. Krenula sam ispočetka, a odvažiti se u ovo nestabilno vreme i krenuti put svojih želja, srca i života da bi nastavio da budeš živ i da nosiš sam sebe, otkriješ svrhu i uživaš u onome što radiš,, kaže Stana za 24sedam.

Promo/Tanja Tomić
 

Među ovim prelepim rukotvorinama našla se prirodna kozmetika koja doprinosi ne samo našem telu već i planeti. Pored što sprečavaju nastanak raznih bolesti, neguju, štite i prelepo mirišu.

Pirodni dezodoransi, piling, sapuni, ulja, pa čak i biljni sunđer koji posebno privlači pažnju svojim izgledom. Zanimljivost kod biljnog sunđera je što raste kao tikvica i krastavac, a koristi se kao sunđer. Ovakvi proizvođači ne samo da poseduju ljubav prema svom poslu, već i prema životnoj sredini i svim živim bićima.

Promo/Tanja Tomić
 

Šta je vaš sinonim za toplotu? Nama je vuna. Da li neko može da zamisli zimu bez bar jednog vunenog komada na sebi? Od čarapa, rukavica, prsluka, kapa, garderobe, pa i do cipela, patofni, šnala, dečijih igračaka, torbi . Sve to i mnogo više može da se napravi od vune. Pustovanje vune je jedan način izrade kojim se vuna slaže uz vruću vodu i sapun , zatim valja i mogu se praviti razni komadi, pa čak i cipele.

Među izlagačima, popričali smo sa Vesnom Đurović, koja je svoj zanat „ispekla“ čak u Africi.

 - Osamnaest godina sam živela u Južnoafričkoj Republici i tamo sam se upoznala sa obradom i topljenjem stakla. Moji počeci su bili upravo tamo, i kada sam se vratila u Srbiju nastavila sam i sada imam veliki asortiman, pored prstenja, ogrlica, narukvica, radim lampe, tacne i mnogo drugih proizvoda od stakla. Kada sam vadila sertifikat, tada su mi rekli da se samo nas dvoje profesionalno bavimo topljenjem stakla u Srbiji. – ispričala nam je Vesna Đurović

Srbija obiluje ne samo prirodnim bogatstvom, već i talentovanim i plemenitim ljudima koji svoje znanje, kreativnost, ljubav i brigu o prirodi pokazuju kroz svoj život i rad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike