Kuća Salvadora Dalija u Španiji je bizarna onoliko koliko očekujete (FOTO)

16.12.2021

10:00

0

Dobrodošlicu će vam poželeti veliki beli medved

Kuća Salvadora Dalija u Španiji je bizarna onoliko koliko očekujete (FOTO)
profimedia-0159895563 - Copyright Profimedia

Ime Salvador Dali uvek izaziva nadrealne i živopisne slike. Satovi koji se tope, dugonogi konji i jaja sa očima samo su neki od mnogih detalja koji se ponavljaju kroz njegova umetnička dela. Sa svojim neobičnim karakterom i veličanstvenim talentom, Dali je tokom života stvorio više od 1.500 slika i nekoliko filmova i napisao mnogo članaka o umetnosti.

Profimedia
 

Bez obzira na isključenje sa Akademije San Fernando u Madridu, Dali je nastavio da ispoljava svoj talenat i da izražava svoje ekscentrične ideje kroz umetnost i uz pomoć nekih svojih prijatelja koje je upoznao tokom studija. Umetnik je veći deo svog života proveo u gradu Figueres, gde je rođen, ali je i putovao širom sveta zbog svojih izložbi.

Pored svog doma u Figueresu, proveo je neko vreme na Kosta Bravi u Španiji u malom selu zvanom Port Ligat. Zaljubio se u njegov pejzaž i odlučio da tu izgradi dom za svoju ženu i muzu Galu. Godine 1929, Dali je kupio malu ribarsku kuću i proširio je u veliku vilu u narednih 40 godina.

Profimedia
 

Ta kuća, koja je danas muzej, jedna je od najčudnijih građevina u Španiji. Mnogo turista dolazi svake godine da vidi ovaj ekscentrični dom sa čudnim enterijerom.

Nakon ulaska u Port Ligat, nemoguće je propustiti veliko belo jaje koje stoji na jednom od krovova od terakote ispred Dalijeve kuće. To je jedna od njegovih skulptura među mnogima koje je postavio na imanju i oko njega. Najčudnija instalacija je džinovski čovek napravljen od drveta koji leži u bašti i liči na lik Gulivera iz Guliverovih putovanja.

Profimedia
 

Kako se približavate kući, počinjete da se osećate kao da ulazite u drugi svet. Dve bizarne srebrne glave gledaju sa krova, na tremu plivaju nadrealne skulpture riba, a ispred zida ukrašenog "Pirelijevim" gumama u prednjem dvorištu smeštena je velika sofa u obliku ljudskih usana.

Po ulasku u kuću, uočljiv je veliki beli medved koji pozdravlja posetioce. U bašti ima mnogo plišanih ptica, uključujući patke, sove i orlove, kao i koza i lavova. U dvorištu se nalaze bazen i saksije za cveće u obliku šoljica za čaj. Oko njih se pojavljuju male terase sa stepenicama koje nikuda ne vode.

Profimedia
 

Lavirintski izgled kuće je rezultat toga što je izgrađena od nekoliko različitih, kombinovanih baraka. Mali hodnici povezuju sobe, od kojih je najupečatljivija ovalna soba, koja je bila Dalijeva omiljena. Oivičena je velikom, kružnom sofom i verovatno je bila mesto gde je umetnik održavao sastanke.

Profimedia
 

Njegov studio je takođe fascinantan i sadrži većinu njegove radne opreme. U jednoj prostoriji zidovi su prekriveni fotografijama poznatih ličnosti kojima se divio i koje je upoznao za života. U selu se organizuju mali izleti, a ulaznice je neophodno rezervisati unapred. Obilasci traju samo 45 minuta, nakon čega posetioci moraju da se vrate stvarnom svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike