Da li su plutajući gradovi naša budućnost? Jedan takav počinje da se gradi

12.12.2021

16:30

0

Sa svetskom populacijom koja se približava broju od 7,9 milijardi i procenama da će dostići 9,7 do 2050. godine, arhitekte i urbanisti spekulišu o gradovima budućnosti

Da li su plutajući gradovi naša budućnost? Jedan takav počinje da se gradi
profimedia-0424438462 - Copyright Profimedia

Južnokorejski grad Busan i kompanija Oceanic potpisali su istorijski sporazum o izgradnji prvog održivog plutajućeg grada na svetu. Na filmu, ovakve vizije smo videli u filmu ,,Vodeni svet’’.

Plutajući grad, koji čini sistem heksagonalnih platformi, osmišljen je da izdrži prirodne katastrofe poput poplava, cunamija i uragana, a biće izgrađen uz obalu grada Busan, koji ima 3,4 miliona stanovnika.                                                                    

- Održivi plutajući gradovi su deo arsenala strategija prilagođavanja klimi koje su nam dostupne. Umesto da se borimo sa vodom, naučimo da živimo u skladu sa njom. Radujemo se razvoju klimatskih prilagođavanja i rešenja zasnovanih na prirodi kroz koncept plutajućeg grada, a Busan je idealan izbor za postavljanje prototipa", rekao je izvršni direktor UN-habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Profimedia
 

Naime, oko 40 odsto svetske populacije živi u krugu od 100 kilometara od obale. Kako nivo mora nastavlja da raste, obalni gradovi se suočavaju sa jedinstvenim demografskim, ekološkim, ekonomskim, društvenim i prostornim izazovima.

- Sa složenim promenama sa kojima se suočavaju obalni gradovi, potrebna nam je nova vizija u kojoj je moguće da ljudi, priroda i tehnologija koegzistiraju. Nema boljeg mesta od Busana da se napravi prvi korak ka održivim ljudskim naseljima na okeanu", rekao je gradonačelnik Busana Park Heong-Joon.

Profimedia
 

Predviđeno je da plutajući grad inicijalno primi 10.000 stanovnika, ali se on vremenom može povećavati, kao i broj stanovnika, dodavanjem modularnih platformi. Platforme će biti pravljene u fabrikama, a zatim postavljane na poziciju. One će se podizati i spuštati prateći nivo mora.

Grad će tokom izgradnje dati prioritet materijalima lokalnog porekla, uključujući brzo rastući bambus koji ima šest puta veću zateznu čvrstoću od čelika.

Osim što je otporan na poplave, grad će proizvoditi sopstvenu hranu, energiju i slatku vodu sa potpuno zatvorenim sistemom života bez otpada.

Profimedia
 

Bjarke Ingels 2019. godine, tokom predstavljanja projekta je rekao: ,,Čak 9 od 10 najvećih svetskih gradova biće izloženo porastu nivoa mora do 2050. godine, te je more naša sudbina, a može biti i naša budućnost".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: gradnja.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike