Grad u kome su cene iste 500 godina, a turisti plaćaju ulaznicu četvorostruko veću od najma stana za celu godinu

07.12.2021

17:00

0

Mesto sagrađeno na osnovu sporazuma iz 16. veka

Grad u kome su cene iste 500 godina, a turisti plaćaju ulaznicu četvorostruko veću od najma stana za celu godinu
profimedia-0295517244 - Copyright Profimedia

U vremenu kada se čini da cene iznajmljivanja stanova vrtoglavo rastu u svakom većem gradu širom sveta, mala zajednica u južnoj Nemačkoj ne mora da brine o tome. Skoro 500 godina zakupnina za stanovnike kvarta Fuggerei u Augsburgu ostala je ista - ali zašto?

To je mirno mesto sa idiličnim dvorištima i zidovima ukrašenim vinovom lozom sagrađenim na osnovu sporazuma iz 16 veka.

Bio je to centar trgovine, industrije i proizvodnje tkanina, umetnička oaza za brojne slikare i muzičare, rodno mesto posebnog rokoko stila prozvanog „augsburški stil“.

Ali, iako prosperitetan, grad je imao deo siromašnih građana. Za njih se pobrinula uticajna i moćna bankarska porodica Fugger koja je u 16. veku uložila novac u gradnju posebnog naselja Fuggerei za ne tako imućne. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašeni zanatlije, ali ne i prosjaci.

Profimedia
 

Da bi neko postao stanovnik Fuggereija, morao je da ispuni nekoliko uslova, da bar dve godine živi na tom mestu, da bude katoličke veroispovesti, ali i da priloži dokaz da nije krivično gonjen.

Zanimljivo je da je jedan od stanovnika bio i pradeda slavnog Mocarta, kome u čast je postavljena spomen-ploča.

Profimedia
 

Stanovnici naselja plaćali su godišnji najam fondaciji u iznosu od svega 88 centi, a uz to su bili dužni da "obave" tri molitve dnevno za članove porodice Fugger i određene poslove u zajednici, na pola radnog vremena. Velika važnost pridavala se duhu zajedništva i solidarnosti, što se među ovim ljudima oseti i danas. Tako je Fuggerei postao najstarije socijalno naselje na svetu.

Danas ima sedamdesetak kuća, odnosno oko 150 stanova. Površina stanova iznosi oko 60 kvadrata, a oni u prizemlju imaju i pripadajući vrt. Ovaj grad u gradu je od srednjeg veka opasan zidinama i vratima koja se zatvaraju svake večeri. Za goste postoje uređeni muzej i suvenirnica.

Profimedia
 

A ako želite da posetite Fuggerei, trebalo bi da znate da ćete platiti ulaznicu čija je cena četvorostruko veća od najma stana za celu godinu – dakle, moraćete izdvojiti čak 4 eura.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike