Park maketa u Despotovcu: Galerija na otvorenom sa mini verzijama najznačajnijih srpskih crkava i manastira (FOTO)

04.12.2021

13:30

0

Idejni tvorac ovakvog parka je inženjer rudarstva Milenko Ilić

Park maketa u Despotovcu: Galerija na otvorenom sa mini verzijama najznačajnijih srpskih crkava i manastira (FOTO)
244990093_4607022119361285_5703264413702918873_n (1) - Copyright Privatna arhiva/Facebook/Milenko Ilić

Oni koji posete manastir Resavu, dobiju savet da, pored Resavske pećine, obavezno posete i Park maketa gde se mogu naći najznačajnije srpske sakralne građevine, umanjene 17 puta u odnosu na original.

Par se nalazi na putu Despotovac – Resavska pećina, tačnije na prvom kilometru po izlasku iz Despotovca, sa leve strane. Njegov idejni tvorac je Milenko Ilić, inženjer rudarstva koji se izradom maketa bavi od 2004. godine. On je ujedno i vodič galerije na otvorenom i kaže da je ideju dobio čitajući knjigu Dušana Komluškog u kojoj se nalazi i delimična tabela građevina od izuzetnog značaja za Srbiju.

Pored ovog Milenkovog, u Evropi postoji samo još 12 ovakvih parkova, a u svetu svega 47.

To ga je zainteresovalo i odlučio je da se upusti u nešto što mu je, do tada, bilo potpuno nepoznato – izrada maketa crkava i manastira:

-Sam rad na izradi maketa je poprilično zahtevan, počevši od nabavljanja projekata, pronalaženja materijala koji će trpeti sve vremenske prilike, to jest neprilike. Od 2004. do 2009. godine sam uradio 14 maketa i sa njima napravio izložbu na otvorenom.

Za izradu jedne makete potrebno je od 30 do 180 radnih dana.

-Trenutno u galeriji na otvorenom su postavljene 32 makete sakralnih građevina, od kojih je jedna crkva iz Rusije.

Privatna arhiva/Facebook/Milenko Ilić
 

-Tu je i 25 maketa naših starih kuća. Svaka maketa je na svoj način zanimljiva, ali bih ja izdvojio Gračanicu, Hilandar, Petrovu crkvu, Bogorodicu Ljevišku, Pećku patrijaršiju.

Zahvaljujući i ovom projektu, značajno je unapređena turistička ponuda Despotovca i okoline. U proseku, godišnje park maketa poseti između 15 i 20.000 posetilaca.

Milenko Ilić poslednje tri godine bio je zaokupljen izradom maketa crkava i manastira koje su izložene u Mađarskoj. U porti manastira Grabovac, u županiji Tolna južno od Budimpešte, izloženo je 10 maketa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike