Muzej čije je radno vreme za turiste čista kocka: „Otvaram kada se probudim i zatvaram kada moram da spavam“

28.11.2021

19:30

0

Fleksibilno!

Muzej čije je radno vreme za turiste čista kocka: „Otvaram kada se probudim i zatvaram kada moram da spavam“
profimedia-0160246927 - Copyright Profimedia

U mirnoj stambenoj ulici u Kjotu, u Japanu nalazi se mali muzej posvećen jedinstvenoj umetnosti - slikama u drvetu, poznatim kao ukiyo. Ovaj mali porodični muzej smešten u staroj drvenoj gradskoj kući najmanji je te vrste na svetu, a umetnine koje krase ovaj prostor potpisuje umetnik Ichimura Mamoru.

Profimedia
 

Sasvim autentičan znak ispred ovog studija dovoljan je da natera svakoga da zastane i nasmeje se. Ali zabavno iskrena najava radnog vremena nije jedina atrakcija. Pravo blago leži ušuškano iza vrata i čeka da bude otkriveno kad god njegov vlasnik odluči da otvori radnju.

Ako slučajno prođete kada je ovaj neobičan muzej otvoren, očekuje vas poseban doživljaj tradicionalnih otisaka na drvetu, baš onakvih kakvi su bili popularni između 17. i 19. veka.

Profimedia
 

Iako su prelepe slike pejzaža, ljudi, životinja i narodnih priča nekada bile popularne, zanat je počeo da jenjava do 20. veka. Sada je u Japanu ostalo samo oko 50 ukiyo umetnika.

Vlasnik muzeja Ichimura rado razgovara o svom radu, pa će vam čak pokazati i kako se prave otisci na drvetu. Pošto je u zemlji ostalo tako malo ukiyo umetnika, obilazak Mamoruovog umetničkog rada je retko iskustvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike