Grad u potpunosti napravljen od dijamanata, ali od bogatstva nema ništa

21.11.2021

15:00

0

Kada su ljudi prvi put naselili Nordlingen u Nemačkoj, mislili su da žive u vulkanskom krateru

Grad u potpunosti napravljen od dijamanata, ali od bogatstva nema ništa
grad7 - Copyright Printscreen/YouTube

Na prvi pogled, Nordlingen deluje kao tipičan nemački grad, sa drvenim kućama, kaldrmom i visokim crkvenim tornjem. Međutim, ovaj mali bavarski grad čuva neverovatnu tajnu - njegovi zidovi i zgrade imaju milione dijamanata u sebi.

Prema stručnim geološkim procenama, 72.000 tona dijamanata čini grad Nordlingen, a samo Crkva Svetog Đorđa sadrži oko 5.000 karata. Ovaj neverovatan fenomen otkriven je na nekoliko drugih mesta u svetu, ali nijedno nema toliku koncentraciju dijamanata kao Nordlingen.

Printscreen/YouTube
 

Istorija ovog fenomena je koliko intrigantna, toliko i katastrofalna. Pre više od 15 miliona godina, ovu oblast Bavarske udario je ogroman asteroid. Snažan udar stvorio je ogroman krater veličine 24 kilometra u prečniku koji je rezultirao stvaranjem suevita.

Grad Nordlingen je izgrađen u krateru 898. godine, kada su tu stigli prvi doseljenici i počeli da grade sebi dom.

Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.

Printscreen/YouTube
 

Današnji stanovnici Nordlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da razruše grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli dobiti dobru cenu, čak ni na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Printscreen/YouTube
 

Nemački grad profitira na drugi način, turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej kratera, u kome se nalaze "domaći" uzorci kratera, kao i oni iz drugih delova sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike