Zemlje sa najboljom vremenskom prognozom

07.11.2021

10:30

0

Ako ste tip osobe koja želi da skija svaki dan, Japan je pravo odredište

Zemlje sa najboljom vremenskom prognozom
away-ga404dee04_1280 - Copyright Pixabay

Kada je u pitanju definisanje savršene klime, potrebno je uzeti u obzir mnoštvo faktora, pre svega da li više volite kišu ili sneg?

Meteorolozi širom sveta sproveli su višestruka istraživanja i ocenili zemlje sa povoljnim sunčanim mestima uglavnom u delovima Evrope, Južne Amerike i Afrike.

Od 195 zemalja na svetu, postoji samo nekoliko koje mogu da se svrstaju u one sa najboljim vremenom i klimom.

 

Najbolje temperature

Ekvador je zemlja večnog proleća jer dnevne temperature u ovoj zemlji dosežu prijatnih 24 stepeni. Plus, zbog blizine ekvatora, ovde možete da uživate u lepom sunčanom vremenu.

Najviše sunčanih sati

Američka savezna država Arizona je mesto koje se ponosi s velikim brojem sunčanih sati. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, arizonski gradić Juma je najsunčaniji grad na svetu s 4000 sunčanih sati godišnje, odnosno 11 sati sunca dnevno.

Pixabay
 

Najmanje kiše

Namibija u proseku ima najmanje kiše. Lučki grad Svakopmund svake godine vidi manje od 2,5 centimetra kiše po metru kvadratnom, a dnevne temperature u ovom afričkom gradu dosežu oko 20 stepeni.

Najbolja vlažnost vazduha

Meteorolozi smatraju da je 50 odsto relativne vlažnosti vazduha optimalni vremenski uslov. Iako se na Kipru temperature mogu popeti vrlo visoko, zbog blizine okeana vazduh ostaje svež i prijatan.

Najbolji sneg

Ako ste tip osobe koja želi da skija svaki dan, Japan je pravo odredište. Geografski položaj, blizina okeana i nadmorska visina čine ovu azijsku zemlju jednom od najsnežnijih na svetu.

Pixabay
 

Najmanje vetra

Demokratska Republika Kongo jedno je od meteorološki najmirnijih zemalja na svetu jer ima najniži prosek vetrovitog vremena.

Najzvezdanije nebo

Kanarska ostrva uz obalu zapadne Afrike imaju zapanjujuće zvezdano nebo. Zato i ne čudi što vidikovac "Roque de los Muchachose" u Nacionalnom parku Taburiente ima mnoštvo teleskopa koji su savršeni za opažanje nebeskih tela.

Najčistiji vazduh

Island ima mnogo šuma koji igraju ulogu prirodnih filtera vazduha. Zato i ne čudi što se ovaj narod ponosi najčistijim vazduhom na svetu. Ovde se stvarno može disati punim plućima!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Punkufer.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike