Bunker 42: Jedna od najčuvanijih tajni Moskve smeštena 65 metara ispod zemlje

06.11.2021

15:00

0

Ovaj i slični objekti kriju brojne tajne o špijunaži i događajima koji su imali veliki uticaj na tok Hladnog rata

Bunker 42: Jedna od najčuvanijih tajni Moskve smeštena 65 metara ispod zemlje
profimedia-0334702885 - Copyright Profimedia

Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od barem 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja.

Bio je namijenjen političkom vrhu.

Pred inženjerima je bio ogroman zadatak, da izgrade gigantsku strukturu ispod gradskih ulica bez oštećenja postojeće infrastrukture i komunikacionih puteva Moskve. To bi upozorilo javnost i bezbroj špijuna o postojanju bunkera, čime bi cela stvar po postpuno beskorisna.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker 42 je počeo da se gradi podno brda u okrugu Taganski. Građen je sve do 1956. godine, a srećom nikad nije iskorišćen u potpunosti za svoju primarnu funkciju.

Profimedia
 

 

Muzej Hladnog rata

Danas ovaj prostor postoji kao istorijski spomenik koji je jednak muzeju po imenu Bunker 42 koji otkriva kako je izgledao život iza Gvozdene zavese. Izgrađen kao komandno mesto za nuklearne snage Sovjetskog Saveza, Bunker 42 omogućava posetiocima da urone u fascinantne događaje Hladnog rata i otkriju jednu od najbolje čuvanih tajni SSSR-a.

Svaki posetilac se spušta 18 spratova ispod zemlje do prostora u kome je 30.000 ljudi moglo da preživi 90 dana bez izlaska na dnevno svetlo.

Profimedia
 

U sklopu muzeja nalazi se restoran s ruskim specijalitetima, a prostorije se iznajmljuju za probe i nastupe hevi metal bendova, tim bildinge, konferencije, pa čak i svadbe, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike