Planina na koju ljudska noga još nije kročila

22.11.2020

18:00 >> 18:40

0

Autor: A.G.

Izazov za alpiniste

Planina na koju ljudska noga još nije kročila
Copyright Printscreen/Wikipedia

Muču Čiš nije najviša planina na svijetu, ali ono što je čini jedinstvenom je činjenica da je to najviša planina na planeti na koju se još niko nije popeo.

Smeštena na severu Pakistana, sa svojih 7.456 metara iznad nivoa mora čini deo planinskog lanca Karakoram. Na njenom vrhu se još nije zavijorila zastava, niti su napravljene fotografije.

Profimedia

Samo jednom svaka planina dođe u prvi plan tako što neko osvoji njen vrh. Slično je bilo s Mont Everestom, koji je taj trenutak dočekao 1953. godine, kada je ljudska noga prvi put kročila na njen najviši vrh.

– Mislim da je najveća i najzanimljivija stvar što se tiče prvih uspona na divovskim, zabačenim planinama poput ove, na kojoj ste u osnovi astronaut, upravo to – doći do tog mesta na kojem još niko nije bio. Dodatni izazov je taj što nema prethodnih iskustava, tako da nema informacija o tome kako je osvojiti, ističe izvršni direktor Američkog alpskog instituta Džejson Martin Martin.

Još jedan azijski vrh, 7.570 metara visoki Gangkar Puensum, i dalje je stvarna najviša, neposećena planina na Zemlji, ali njegovo mesto u Butanu (gdje je planinarenje zabranjeno od 2003.) znači da je ovaj vrh povučen iz planinarskih ekspedicijskih planova.

Pročitajte još:

Mont Everest: Koliko je visoka najviša planina na svetu, utvrđuju dve ekspedicije

Zemlja u kojoj je snimljen film „Indijana Džons“

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: cdm.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike