Malo rusko selo u kome svi znaju da hodaju po žici

20.10.2021

13:40

0

Zadivljuju svet svojim nastupima koji prkose smrti skoro 500 godina

Malo rusko selo u kome svi znaju da hodaju po žici
hod po žici3 - Copyright Printscreen/YouTube

Tsovkra-1, malo selo u planinama republike Dagestan u Rusiji, poznato je po tome što je jedino mesto na svetu gde celo radno sposobno stanovništvo zna da hoda po žici.

Niko ne zna tačno kako je započela tradicija hodanja po žici, ali jedno je sigurno, svaki radno sposobni muškarac, žena i dete u selu je naučio ovu akrobaciju, toliko da su mnogi postali i cirkuzanti. Iako se populacija Tsovkra-1 smanjila sa oko 3.000 u 1980-im na ispod 400 danas, svi oni koji su ostali, obučeni su u umetnosti hodanja po žici.

Printscreen/YouTube
 

Najpopularnija priča koja se vezuje za početak ove neobične tradicije je da su pre više od 100 godina seoski mladići umorni od pešačenja po dolinama koje su ih odvajale od devojaka u susednom selu, smislili brži način da do njih dođu. Tako su vezali konopac između planina i počeli da hodaju po njemu, pokazujući junaštvo svojim obožavateljkama koje su ih čekale sa druge strane brda.

Ramazan Gadžijev, koji vodi seosku školu za hodanje po žici, prevrće očima na ovu priču. On misli da je verovatnije objašnjenje to što je loše vreme primoralo seljane da brzo pronađu rešenje za nepopravljene pešačke mostove.

Printscreen/YouTube
 

Bez obzira na to kako je počelo, seljani su negovali svoje veštine hodanja po konopcu do ranih 1800 -ih. Sada tradicija nestaje zbog velike nezaposlenosti, urbane migracije i radikalnog islama. Stanovništvo u Tsovkra-1 opalo je za skoro 87 odsto. Ramazan Gadžijev, vođa škole hodanja po žici, da bi sačuvao ovaj običaj od zaborava, obezbedio je sredstva od bogatog dagestanskog biznismena. Cilj je bio obučiti nove akrobate i povratiti ugled koji su seoski izvođači nekada imali. Ali pre nego što je biznismen mogao u potpunosti da finansira ovu ideju, preminuo je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike