Samo jedna država na svetu je dobila ime po ženi

17.10.2021

14:30

0

Jedna od istaknutijih pejzažnih karakteristika ostrva je planina poznata kao čarobnica, izgleda poput ženskog lica

Samo jedna država na svetu je dobila ime po ženi
Profimedia

Prema Oksfordskom rečniku, imena država i mesta na planeti imaju jednu od četiri zajedničkih stvari. Neretko je to istorijski važna osoba, često pozicija države na mapi sveta, pleme ili etnička zajednica koja je naseljavala tlo, ali i karakteristika ili posebnost određene zemlje.

Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti, a na toj kratkoj listi samo je jedna zemlja koja ime duguje ženi.

Sveta Lucija, ponegde nazvana i Santa Lucija, mala je ostrvska država u Karibima, u centralnoj Americi. Smeštena je na samoj granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana i dom je za nešto više od 165 hiljada stanovnika.

Profimedia
 

Ova državica ime je dobila po rimokatoličkoj svetiteljki - Svetoj Luciji od Sirakuze, a o tome kako je do toga došlo postoji zanimljiva legenda. Naime, pre dolaska Evropljana, lokalna plemena koja su naseljavala ostrvo svoju zemlju su zvali Jouanalao.

A onda su došli Evropljani - Francuzi. Prema predanju, to se dogodilo baš 13. decembra kada se, prema prema gregorijanskom kalendaru, slavi praznik Svete Lucije.

Profimedia
 

Naime, reč je o brodolomnicima koji su plutali okeanom bez nade za spas kada su 13. decembra davne 1502. godine, konačno ugledali kopno. Svoje spasavanje iz kandži sigurne smrti u morskim dubinama pripisali su svetiteljki i u njenu čast njenim imenom nazvali kopno na koje su se iskrcali.

Ostrvo je tako prvo potpalo pod francusku vlast, ali ubrzo su stigli i Britanci. Ove dve države su se čak 14 puta sukobile oko Santa Lucije. Konačno su Britanci prevladali 1814. i pod svojom vlašću držali ostrvo narednih 165 godina.

Ipak, ime je ostalo, a 13. decembar je u međuvremenu pretvoren u najvažniji nacionalni praznik na ostrvu i tako se i danas slavi, piše istorijskizabavnik.rs.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.