Najmanji most na svetu spaja dve države

14.10.2021

09:30

0

Seljaci s obe strane koristili su daske da bi prešli u susednu zemlju, a za pojam granice nisu previše marili

Najmanji most na svetu spaja dve države
Ilustracija, - Copyright Profimedia

Kad pomislimo na mostove koji povezuju dve različite zemlje, zamišljamo velike građevine po kojima možemo putovati dugo dok ne pređemo na drugu stranu. To nije slučaj s najmanjim međunarodnim mostom na svetu.

Portugal i Španiju povezuje samo mali most dužine tri metra, takozvani El Marco. Zahvaljujući svojoj veličini nosi titulu najkraćeg mosta na svetu.

Izgradili su ga radnici s obe strane novcem Evropske Unije jer je sve prethodne, uglavnom sklepane od drveta, odnela reka. Tako mali i od drveta, nije pogodan za automobile već samo za pešake i bicikliste. Ono što ga čini dodatno upečatljivim su njegov izgled i okolina u kojoj se nalazi.

Profimedia
 

U letnim mesecima, kada voda presuši, ova reka postaje toliko skromna da vam ne treba most, možete je jednostavno preskočiti.

Donedavno mosta nije ni bilo. Meštani su koristili daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štaviše, šverc-komerc ovde je bio deo svakodnevice. Ujutro iz Portugala stiže dobra kafa, a uveče iz Španije lokalno vino. Kada je Šengenom sve to konačno i dozvoljeno, razlika se nije ni primetila.

Jedina „moderna“ promena se ogleda u oznakama. Tako danas na španskoj strani postoji kamen na zemlji sa slovom E koji označava Španiju, a s portugalske strane kamen s oznakom P.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike