Jedna zemlja uvela je ekološku zakletvu za turiste: Niko ne može da uđe dok ne potpiše da neće uništavati prirodu

06.10.2021

15:30

0

Za one koji nanesu štetu prirodi previđene su kazne koje idu i do šest miliona dolara

Jedna zemlja uvela je ekološku zakletvu za turiste: Niko ne može da uđe dok ne potpiše da neće uništavati prirodu
palau-beach-175138_1280 - Copyright Pixabay

Turisti željni netaknute prirode hrle ka doskora nepoznatim destinacijama i zemljama gde mogu da nađu mesta u kojima ljudska ruka nije puno intervenisala. Ali posle izvesnog vremena i navale znatiželjnih turista, stanovnici tih zemalja shvataju da je njihova priroda u opasnosti. 

Palau, 13. najmanja država na svetu, rešila je da doskoči ovom problemu, piše punkufer.dnevnik. hr. Ovaj arhipelag, sa dvestotinak ostrva smeštenih u Tihom okeanu, između Japana i Australije, mami turiste čistim plažama i šumama, kao i utočištem za morske pse. Kako bi očuvali svoju kopnenu i morsku prirodu, vlasti Palaua su zabranile bušenje podmorja i komercijalno ribarenje.

Pošto imaju svega 20.000 stanovnika, a godišnje ih u proseku poseti 160.000 turista, odlučeno je da se zakonski reguliše narušavanje ekološke ravnoteže.

Svaki putnik koji dođe na Palau u pasošu dobija zakletvu sa štambiljem koju mora da potpiše pre nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

U zakletvi piše: 

- Deco Palaua, polažem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš predivni i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati kao blago i istraživati sa savešću. Neću uzeti ništa što mi nije potrebno. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini tragovi koje ću ostaviti su oni koji će se isprati.

Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi preterano uništavanje i iskorišćavanje prirodnih resursa. Stanovnici se nadaju da će ovom zakletvom putnici na ostrvu lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju prirode za buduće generacije, jer većina nije ni svesna tragova koje ostavlja.

Pixabay
 

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta u prirodi zbog prevelikog broja turista, zakletvu daju i stanovnici. Odlučeno je da se deci u školi predaje o ekologiji i očuvanju okoline, a odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema prirodi. 
 
Da se vlasti nimalo ne šale s ovom, dokazuje i kazne koje turisti mogu platiti ukoliko prekrše zakletvu i nanesu štetu prirodi. Predviđene kazne idu i do šest miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike