Zašto će Venecija postati prvi grad koji naplaćuje ulaz?

06.09.2021

13:15 >> 13:28

0

Autor: A.S.

Cilj ove mere je jednostavan, turisti će preuzeti i snositi velike troškove održavanja popularne turističke destinacije izgrađene na vodi

Zašto će Venecija postati prvi grad koji naplaćuje ulaz?
Copyright Venecija/Pixabay

U Italijanskim medijima opet je aktuelna vest oko odluke grada Venecije da se uvede naplata ulaznica za sve turiste, a mnogi ovu uredbu smatraju nelogičnom i neprimerenom. Šta se u stvari krije iza svega toga?

Turisti će ulaz u Veneciju plaćati 3 evra u peridu godine kada nije vrhunac sezone, a 8 i 10 evra u periodima godine kad broj posetilaca prevazilazi realne kapacitete grada.

Pročitajte još:

Takođe, od 2022. godine turisti će, osim plaćanja ulaska, morati da obave i onlajn rezervaciju kako bi uopšte i mogli da uđu u Veneciju. Naravno, lokalno stanovništvo i njihova rodbina, kao i turisti koji ostvaruju noćenje u Veneciji, ne bi plaćali dnevne ulaznice.

Venecija će postati prvi grad ili destinacija koja naplaćuje ulaz, jedni takvu odluku podržavaju jer je to ipak Grad muzej, dok drugi koji se protive kažu da će Venecija postati Grad luna park. Jedno je sigurno, činjenica je da Venecija mora napraviti drastične promene ka održivom turizmu, više nego drugi, jer grad bukvalno tone iz godine u godinu i nestaje.

Venecija sada prati svaki korak turista

Cilj ove mere je jednostavan, turisti će preuzeti i snositi velike troškove održavanja popularne turističke destinacije izgrađene na vodi. Ova mera se najviše odnosi upravo na turiste koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu jer ne ostvare noćenje, a što je isti slučaj i sa gostima koji dolaze sa kruzera.

Venecija svake godine ima preko 30 milona turista, ostvari se preko 10 miliona noćenja, i praktično cela ekonomija direktno zavisi od turizmu koji generiše oko 3.3 milijarde dolara godišnje.

Pročitajte još:

Od sada, osim direktnih ulaganja u budžet, prihodi od ulaznica biće direktno upotrebljeni kako bu sve komunalne službe mogle da funkcionišu normalno, i kako bi grad imao dodatni prihod koji bi koristio da obnavlja infrastrukturu i sam grad od propadanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike