Najsigurniji čovek na planeti: Plovio oko sveta 265 dana, ni slutio nije šta se dogodilo dok ga nije bilo

11.02.2021

10:30 >> 10:34

0

Povratak u svet potpuno drugačiji od onog koji je napustio

Najsigurniji čovek na planeti: Plovio oko sveta 265 dana, ni slutio nije šta se dogodilo dok ga nije bilo
Copyright Printscreen/Instagram/svseaburban

Kanađanin Bert Ter Hart ušao je u istoriju nakon što je postao prva osoba u Severnoj Americi i osma na svetu koja je završila samostalnu jedriličarsku ekspediciju širom sveta, bez upotrebe bilo kakvog GPS-a ili elektronske pomoći.

Na putovanje svojim brodom “Seaburban” krenuo je u oktobru 2019. Nakon što je na moru proveo 265 dana, tokom kojih se oslanjao isključivo na nebesku plovidbu, vratio se kući ovog jula.

Da bi pratio put, Hart je rekao da se oslanjao na sekstant, stolove za trupce, olovku i papir – tradicionalne metode za koje je osećao da su najbliži način da iskusi kako je bilo ploviti vekovima pre.

– Oduvek su me fascinirali rani istraživači, rekao je.

Pročitajte još:

Ali korišćenje tradicionalnih metoda imalo je i svoje izazove, jer mu je kako je priznao, trebalo dva do tri sata dnevno samo da odredi svoju lokaciju.

Ovaj 62-godišnjak je odrastao uz jedrenje, čak je i diplomirao okeanografiju, a istim brodom kojim je krenuo na veliko putovanje prethodno je prošao Beringovo more i Aljaski zaliv.

„Najsigurnijem čoveku na planeti“, kako su ga mediji nazvali, i ishrana je bila veliki izazov. Za doručak je jeo ovsenu kašu sa suvim i koštunjavim voćem, za ručak konzervu tunjevine ili lososa, a testeninu ili kinou sa povrćem u konzervi za večeru. Sve to je radio stojeći u ćošku kako bi održao ravnotežu.

Pročitajte još:

Osim ličnog zadovoljstva zbog postizanja ovog neverovatnog podviga, Ter Hart je bio motivisan da druge pogura ka njihovim snovima.

– Želeo sam da nadahnem ljude da naprave prvi korak napred u ostvarenju bilo kakvih snova ili avantura koje bi mogli imati “, objasnio je. Jednom kada napravite taj prvi korak, sledeći korak je lakši, a korak nakon toga postaje još lakši. I vrlo brzo, vi živite svoj san – kakav god on bio, veliki ili mali.

Posle devet izazovnih meseci, Ter Hart se vratio svojoj porodici.

– Kada sam se vratio, prvo što sam rekao bilo je „ Šta sam propustio? “.

A propustio je „samo“ okretanje cele planete naglavačke.

Povratak u život na kopnu nakon skoro godinu dana provedenih na moru teško je samo po sebi, ali Ter Hart je imao dodatni stres zbog povratka u svet koji je mnogo drugačiji od onog koji je napustio.

Sada je pred njim jedna sasvim nova avantura i izazov koji mora preći, ovoga puta zajedno sa svojom porodicom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike