Kineska Nova godina i simbolika crvene boje

12.02.2021

10:30 >> 10:13

0

Crvena je važan deo kulture i tradicije ove zemlje

Kineska Nova godina i simbolika crvene boje
Copyright Profimedia

Stigla je i kineska Nova godina, u znaku bivola, simbola vrednog rada i sistematičnosti. Bivol je druga životinja po redu u kineskom Zodijaku, a osobe rođene u ovom znaku poznate su po svojoj hrabrosti, odlučnosti, marljivosti, odanosti i snažnom karakteru.

Kineska Nova godina nema fiksan datum, već varira svake godine. Najčešće počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, a završava se krajem februara, pri punom Mesecu.

Sam doček predstojeće godine u kineskoj tradiciji traje čak 15 dana i otpočinje Prolećnim festivalom, jednim od najradosnijih kineskih praznika.

Veruje se da je proslava Nove godine značajna za obezbeđivanje sreće u narednoj godini, te se za nju vežu mnogi običaji i verovanja. Najčešće obojeni u crveno.

U svetu kineskih boja suvereno vlada crvena. Kinezi su fascinirani crvenom bojom zbog značenja koje ona ima u njihovoj kulturi i istoriji.

Profimedia

Od crvenih lampiona do crvenih koverti, da li ste se ikada zapitali zašto je crvena boja toliko popularna u Kini, posebno u kineskoj Novoj godini?

Legenda kaže da je sve počelo sa Nijanom, divljom zveri koja je napadala seljane u Novoj godini, jedući im useve, stoku, pa čak i decu. Ali seljani su saznali da se ovaj polubik sa lavljom glavom plaši tri stvari: vatre, buke i crvene boje. Od trenutka kada je Nijan poražen, smatra se da crvena boja svima donosi sreću.

Crvene stvari igraju posebnu ulogu u Kini, od zidova drevnih palata, zastava, fenjera, kineskih čvorova do odeće i slatkiša.

Profimedia

Kineski čvor je zapravo drevna umetnost tkanja, a koristili su ga kao ukras još od dinastije Han. „Čvor“ na kineskom ima značenje ponovnog okupljanja, ljubaznosti, topline, pa je crveni kineski čvor postao simbol ponovnog susreta, sreće, harmonije i ljubavi. Tradicionalno, mora biti savijen, vezan i izrađen od jednog crvenog užeta, kako bi izrazio beskrajni krug srećnog života.

Lepljenje crvenog dvostiha važan je deo kineske Nove godine od davnina. U novogodišnjoj noći porodice u urbanim i ruralnim oblastima ukrašavaju kapije na taj način.

Kuplet, napisan na dve trake crvenog papira, sastavljen je od dve pesničke rečenice koje se rimuju kako bi izrazile nadanja za narednu godinu. Crveni kupleti, zajedno sa novogodišnjim slikama na vratima, služe kao ukras, ali i kao amajlija.

Profimedia

Pročitajte još:

Fenjer je usko povezan sa životom Kineza, jer ga možete pronaći svuda, posebno tokom festivala i praznika. Crveni fenjeri su okačeni ispred vrata kako bi se odvratila loša sreća i smatraju se osnovnim simbolom kineske kulture, simbolom sjaja, sreće i okupljanja.

Umetnost rezanja papira je još jedna tradicionalna rukotvorina koju su stvorili Kinezi. Od papira stvaraju oblike životinja, cveća ili ljudi. Postavljeni na prozor, ili na stolove u danima praznika, ovako izrezani papirni oblici uglavnom se koriste za ukrašavanje tokom prolećnog festivala za doček kineske Nove godine.

U vreme praznika, u Kini se crvene petarde bacaju ne samo zbog boje već i zarad buke. Kinezi veruju da petarde ne samo što proizvode zvukove i donose sreću, već i glasnim pucanjem plaše i teraju zle duhove.

Profimedia

Popularan način proslave kineske Nove godine je i deljenje crvenih koverti s novcem. Poput igračaka ispod božićnog drvca, kineske crvene koverte se poklanjaju da bi oterale zle duhove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike