Island, zemlja vatre i leda na ivici sveta

17.02.2021

13:30 >> 01:32

0

Sve više turista želi da istraži ovu čudesnu zemlju lednika i vulkana a mnogi požele da tamo i ostanu

Island, zemlja vatre i leda na ivici sveta
Copyright Pixabay

Island je mesto na Zemlji koje su ljudi poslednje naselili a danas mnoge privlači: neki žele samo da vide kopno koje su slučajno otkrili Vikinzi pre 1.100 godina a neki žele da tu ostanu da žive.

Nacionalne boje Islanda su crvena, bela i plava i one se pojavljuju i na nacionalnoj zastavi. Crvena je simbol za vulkane, bela za sneg a plava za okean.

Oko 11% Islanda pokriveno je glečerima a najveći evropski glečer je Vatnajokul, koji je tri puta veći od Luksemburga ili Roud Ajlenda.

Pixabay

Vikinzi su ostavili dubok trag među stanovnicima pa mnogi i danas veruju u vilenjake, trolove i druga mistična bića. Svako od Islanđana će znati da ispriča bar jednu ili dve priče o čudnim bićima. Često znaju da budu odloženi građevinski radove ukoliko pomisle da je to mesto gde vilenjaci žive. Turistički vodiči vole da kažu da miris koji se oseća na Islandu nije od sumpora već od prljave vode u kojoj se trolovi kupaju.

Islanđani vole da čitaju a tradicija datira od 13 veka. Island je jedinstven i po tome što svaki deseti stanovnik ove zemlje napiše knjigu. Na Badnji dan porodici i prijateljima se poklanjaju knjige a veče se provodi u čitanju odlomaka iz knjiga.

Pixabay

U najsevernijem glavnom gradu na svetu, Rejkjaviku, živi više od 60% islandskog stanovništva. Turisti ga vole jer sve mogu da vide i obiđu pešice i da uživaju u brojnim restoranima, kafićima i muzejima. Glavni grad Islanda je dobio Nordijsku nagradu za prirodu i životnu sredinu 2014. godine jer gotovo sva električna energija dolazi iz obnovljivih izvora. U ovom delu sveta se veoma vodi računa da se priroda zaštiti od štetnih uticaja.

Pivo je na Islandu bilo zabranjeno od 1915. do 1989. godine. Sada, svakog 1. marta, zemlja slavi „Bjordagurinn“ ili „Dan piva“ u znak sećanja na kraj 74-godišnje zabrane.

Island se nalazi na veoma aktivnom geološkom području. U zemlji postoji 125 vulkanskih planina od kojih je većina još uvek aktivna a druga polovina bi mogla da se probudi svakog časa. Ali ti vulkani su zaslužni za termalne izvore a najčuvenije je kupalište „Plava laguna“. Upravo to privlači turiste koji tokom cele godine mogu da se kupaju u vulkanskim bazenima – iskustvo koje se  ne propušta.

Profimedia

Na Islandu postoji i jedno majušno mesto gde možete dodirnuti 2 kontinenta odjednom. Jedno od najboljih mesta za ronjenje na svetu je Silfra u nacionalnom parku Thingvelir. Tu se nalazi pukotina između dve tektonske ploče i to je jedino mesto na Zemlji gde možete plivati direktno između severnoameričkog i evropskog kontinenta.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike