Gde se rodila demokratija, u kojoj tački sveta se ukrštaju tri najveće religije, a u kom drevom carstvu je nastao prvi zakon?

20.03.2021

19:30 >> 19:35

0

Koji gradovi su najviše uticali na modernu Evropu kakvu danas znamo?

Gde se rodila demokratija, u kojoj tački sveta se ukrštaju tri najveće religije, a u kom drevom carstvu je nastao prvi zakon?
Copyright Profimedia

Kada bi ljudi nagađali koji su najuticajniji gradovi kroz ljudsku istoriju, verovatno bi dali delimično tačne odgovore. Merilo za ovakavu ocenu je koliko su oni uticali na razvoj ljudskog društva.

Atina

Ovaj grad se sa pravom naziva kolevkom zapadne civilacije. Atina je najverovatnije najuticajniji grad ikada. Njenim ulicama hodali su Sokrat, Platon, Aristotel, Solon, Perikle i drugi. Atina je grad koji je bio prvi domaćin modernih Olimpijskih igara 1896. godine. U ovom gradu rodile su se filozofija, arhitektura, politika, demokratija i slobodna misao.

Pixabay/pompi

Jerusalim

Jerusalim je religijski centar ne samo za Jevreje već i za hrišćane i muslimane. Biblijski grad, koji privlači hodočasnike iz celog sveta. U starom delu grada nalaze se Brdo hrama i Zapadni zid (Zid plača), dva mesta toliko sveta da su vekovima raspirivali sukobe između Jevreja i muslimana. Hristov grob se nalazi u ovom gradu.

Profimedia

Meka

Meka se nalazi u današnjoj Saudijskoj Arabiji. Godine 570. ovde se rodio prorok Muhamed, osnivač Islama. Svake godine više od 15 miliona muslimana poseti Meku, od kojih najveći deo dolazi tokom hadžiluka.

Profimedia

Rim

Rim je sinonim za najpoznatije carstvo u istoriji čovečanstva. Grad postoji hiljadama godina i svojevremeno je vladao skoro čitavim poznatim ili bar civilizovanim svetom. Pored toga, Rim je sedište katoličke crkve i Svete stolice. Milioni turista svake godine posećuju Rim zbog muzeja, istorijskih i religijskih građevina, izvrsne hrane i dobrog provoda.

Profimedia

Vavilon

Biblijski grad Vavilon nalazi se na oko 100 kilometara od Bagdada. Skoro dve hiljade godina, Vavilon je bio neprikosnoven centar mesopotamijske civilizacije. U ovom gradu je napisan prvi zakonik u istoriji koji nosi naziv Hamurabijev zakon. Po drevnom vladaru. Jezik kojim su govorili stari Vavilonjani raširio se po čitavom Bliskom istoku.

Profimedia

Konstantinopolj

Nekadašnja prestonica Vizantijskog carstva opstaje već više od hiljadu i po godina, a osnovali su je stari Grci. Prvobitno se zvala Bizantion, a danas nosi ime Istanbul. Grad se proslavio arhitektonskim remek-delima kao što je Aja Sofija, nekadašnje sedište Vaseljenske patrijaršije i sveta palata vizantijskih careva.

Profimedia

Pariz

Tokom epohe prosvećenosti i Francuske revolucije, Pariz je postao globalni centar političkih i društvenih ideja koje su promenile i menjaju svet do danas. Grad je uticao na modernu Evropu kao nijedan drugi, a do dana današnjeg jedan je od najposećenijih gradova sveta.

Profimedia

Peking

Prestonica Kine ima istoriju koja traje već tri hiljade godina. Peking je bio centar nauke i progresa u drevnom svetu. Kao sećanje na taj period istorije, grad krasi istorijski kompleks Zabranjeni grad koji je predstavljao palatu dinastija Ming i Ćing.

Pročitajte još:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike