Kuba, zemlja iz koje se svi vraćaju srećni

23.03.2021

16:30 >> 09:21

0

Gde god da se nađete u ovoj zemlji, nećete biti daleko od obale

Kuba, zemlja iz koje se svi vraćaju srećni
Copyright Pixabay

Za Kubu, oni koji su je posetili, kažu da je u njoj sve fascinantno: od prirodnih lepota do istorija i da se sa iz ove zemlje svi vraćaju srećni. Zapravo u ovoj zemlji ćete naći sve ono u čemu ćete uživati: toplo more, neverovatnu prirodu, muziku, druženje…

Glavno ostrvo Kuba je upola manje od Velike Britanije i nalazi se na 17. mestu po veličini svih zemalja na svetu. Pored glavnog ostrva Kube, postoji još 400 ostrva i ostrvaca koji su deo kubanske teritorije. Neka od njih su popularna letovališta zbog netaknute prirode i divnih plaža.

Pixabay

Jedan od važnih razloga zašto je Kuba tražena turistička destinacija je dugačka obala i što ova zemlja u toplom Karipskom moru ima oko 200 zaliva i 250 plaža. Zapravo, gde god da se nađete u ovoj zemlji, nećete biti daleko od obale.

Kuba je zemlja sa mnogo specifičnosti. Ovu su samo neke od njih.

Kuba ima mnogo različitih staništa, od planinskih šuma do džungle i travnjaka. Postoje čak i male pustinje! U ovim različitim ekosistemima žive jedinstvene biljke i životinje, od kojih nekih nema nigde drugde na Zemlji.

Na Kubi živi preko 25 endemskih vrsta ptica, uključujući kolibrije koji nisu veći od pčela pa ih tako i zovu – pčelinji kolibri. To su najmanje ptice na svetu. Ova majušna ptica živopisnih boja naraste do 6 centimetara i teška je do dva grama. Ova ptičica ima najbrži puls u životinjskom carstvu, 1260 otkucaja u minuti, a krilima može da napravi i do 200 zamaha u sekundi. Jedno od najboljih mesta za posmatranje pčelinjih kolibrija je Nacionalni park Aleksandar Humbolt, velika tropska šuma na istoku Kube.

Pixabay

I najmanja žaba na svetu živi na Kubi, tačnije na planini Iberia, sa telom dugačkim samo jedan centimetar.

Pixabay

Kuba nosi i titulu najpismenije zemlje sveta. Svega 0,2% ljudi je nepismeno. Nakon Kubanske revolucije, Kastrova vlada pokrenula je kampanju za opismenjavanje s ciljem da ukine nepismenost i učine školu dostupnu svima, posebno ljudima sa margine.

Bejzbol je najpopularniji sport na Kubi još od druge polovine XIX veka. Postoje dve verzije kako je ovaj sport dospeo na ostrvo: prema jednoj priči, američki mornari, koji su brodovima pristajali na obalu, su doneli ovaj sport; prema drugoj, za bejzbol su zaslužni kubanski studenti koji su po povratku sa studija iz SAD doneli diplome i bejzbol. godine tadašnji španski vladari Kube zabranili su sport na ostrvu, a to je samo dalo podsticaj i bejzbol je postao simbol borbe za slobodu i nezavisnost od Španije. Zabrana nije dugo trajala, a od 1874. godine igrale su se prve zvanične igre.

Jedna od najpopularnijih stvari na Kubi, a posebno u glavnom gradu Havani, je iznajmljivanje klasičnog starog automobila i krstarenje gradom.

Pixabay

Još jedna posebnost na kubanskim ulicama su igrači domina. U gradskim četvrtima, igrači sede na ulici i satima igraju domine. Neki kvartovi imaju čak i svoje turnire. I sve to uz poznate kubanske cigare.

U novogodišnjoj noći Kubanci spaljuju krpene lutke u prirodnoj veličini, kao način opraštanja od stare godine. Lutke se zovu monigote, a Kubanci se okupljaju na ulicama i trgovima kako bi spalili lutke u ponoć. Još jedna novogodišnja tradicija je trljanje nekuvanog jajeta po celom telu. Posebno se obraća pažnja na tabane i glavu. Potom se jaje, koje upilo sve negativno iz tela i iz života Kubanaca, razbije kao deo rituala pročišćenja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike