Najstarije i najveće drvo kestena nalazi se na Siciliji: Pod njega staje 100 konjanika

30.03.2021

14:00 >> 22:49

0

Sant Alfio je okružen šumarcima lešnika i kestena, kao i vinogradima a poznato je po feštama

Najstarije i najveće drvo kestena nalazi se na Siciliji: Pod njega staje 100 konjanika
Copyright Printscreen

Gradić Sant Alfio nalazi se između vulkana Etna i sicilijanske obale na nadmorskoj visini od 550 metara. Ovo mirno i prohladno mesto, okruženo šumarcima lešnika i kestena i vinogradima, je pola sata udaljeno od mora.

Gradić koji ima nešto malo više od 1.600 stanovnika može da se pohvali impresivnom proizvodnjom jakog tamnog vina zbog čega turisti rado dolaze u Sant Alfio.

Printscreen

Ovde se nalazi najveće i najstarije drvo kestena u Evropi nazvano „Kastanjo Dei Ćento Kavali“ ili „Kesten od sto konja“.  O njemu postoji i legenda stara više od 3.000 godina. Prema njoj, kesten je ime dobio po kraljici Đovani od Aragona koja se sa svojih 100 konjanika sklonila pod drvo tokom oluje. Ovo drvo se spominje i poeziji 18. i 19. veka.

Printscreen

Sant Alfio je osnovan u 17. veku kada je jedan od tornjeva okruga Maskali, koji je služio kao odbrambena straža, dodeljen moćnoj porodici Karakiolo. 1815. godine stavljen je pod upravu grada Đarea, a nezavisnost je stekao tek 1923.

Grad je do danas zadržao uske ulice sa malih kućama, pijacama i velikim palatama. Pjaca Duomo, katedrala izgrađena od stene lave u romaničkom stilu, sada je sedište opštine.

Printscreen

Sant Alfio svakog prvog vikenda u maju slavi svog imenjaka i sveca zaštitnika. Ali svečanosti počinju poslednjeg vikenda u aprilu, kada se oko grada pale male vatre. Fešta započinje uz prasak – doslovno – sa 100 hitaca tačno u podne. Još jedan zanimljiv festival se održava početkom jula koji slavi slatke trešnje.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike