Mladi princ s velikom strašću za muziku sagradio je bajkoviti dvorac u čast velikog kompozitora

02.04.2021

18:30 >> 10:10

0

Zamak Nojšvanštajn danas je jedna od najpoznatijih nemačkih turističkih atrakcija

Mladi princ s velikom strašću za muziku sagradio je bajkoviti dvorac u čast velikog kompozitora
Copyright Profimedia

Postoje građevine na zemlji koje kao da su iskočile iz najlepše knjige bajki. Jedna takva smestila se u Bavarskoj, u blizini grada Fisena. Sa svojim kupolama i freskama, zamak Nojšvanštajn predstavlja jednu od najpoznatijih nemačkih turističkih atrakcija, koju godišnje poseti 1,4 miliona turista.

Profimedia

Zamak Nojšvanštajn je sagradio bavarski kralj Ludvig II 1869. godine, kao spomenik nemačkom kompozitoru Rihardu Vagneru. I mada je u njemu prvobitno trebalo da bude 228 prostorija, dovršeno ih je svega 15, a njihova glavna karakteristika su mnogobrojne freske koje prikazuju legende koje su bile inspiracija za Vagnerove opere.

Ali priča koja stoji iza ovog dvorca daleko je od bajkovite.

To je tragična priča o zgodnom mladom princu sa strašću za muziku, umetnost i arhitekturu, koji se na tron popeo kao tinejdžer i vladao povučeno do svoje misteriozne smrti 1886. u 41. godini.

Profimedia

Za svog života Ludvig II je bio proglašen ludakom opsednutim lepotom. Trošeći novac koji nije imao na ekscentrične i ambiciozne građevinske projekte, Nojšvanštajn je bio samo jedno od mnogih čuda koja su trebala da obogate kulturni pejzaž nacije.

Proveo je u zamku samo 11 noći, jer je preminuo pre završetka gradnje, ali kreativna vizija Ludviga II i danas živi u ovom dvorcu. Zamak je otvoren za javnost ubrzo nakon njegove smrti i od tada do danas je privukao više od 61 milion posetilaca.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike