Los Anđeles ima nekoliko čudnih zakona: Zabranjeno je lizati žabu krastaču, nositi široku odeću i prevoziti 2.000 ovaca holivudskim bulevarom

07.04.2021

16:00 >> 11:26

0

Ovo niste znali o LA: U grad, koji bogatstvo duguje nafti, filmadžije su pobegle od Edisona

Los Anđeles ima nekoliko čudnih zakona: Zabranjeno je lizati žabu krastaču, nositi široku odeću i prevoziti 2.000 ovaca holivudskim bulevarom
Profimedia

Kalifornijski grad Los Anđeles ne samo što je interesantan zbog filmske industrije i Holivuda, već i zbog niza zanimljivih činjenica o njemu. Najviše umetnika u njemu stvara a to je i grad koji je do sada već dva puta bio domaćih Letnjih olimpijskih igara, a biće uskoro i treći put – 2028. godine.

U gradu postoji više od 100 muzeja a Šetalište slavnih ima više od 2.600 zvezda. Međutim, broj se menja iz dana u dan.

Grad je osnovao je španski guverner Felipe de Neve 4.septembra 1781. godine, zajedno sa 44 doseljenika. Grad je tada dobio veoma komplikovano ime: Grad naše Bogorodice kraljice anđela sa reke Porsiunkula (El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles del Rio de Porciuncula).

Pixabay

Bogatstvo grada dolazi od nafte koja je otkrivena 1892. godine u blizini današnjeg stadiona Dodžersa. Do 1923. godine Los Anđeles je proizvodio četvrtinu svetske nafte. Naftna bušotina na imanju srednje škole Beverli Hils proizvodi oko 400 barela dnevno. Samo od toga škola godišnje zarađuje oko 300.000 dolara.

Pixabay

U Los Anđelesu ništa nije obično i svuda možete da kupite suvenire. Suvenirnica postoji čak i u kancelariji mrtvozornika u LA.

Pixabay

Jedan od razloga zašto je većina filmske industrije stacionirana u ovom gradu je Tomas Edison. Filmadžije su bukvalno pobegle od njega koji je u Nju Džersiju držao većinu filmskih patenata. On je u svojim rukama imao više od hiljadu patenata od kojih se dobar deo odnosio i na filmsku industriju.

Edisonova kompanije i konzorcijum kojim je on rukovodio, sprečavala je pred sudovima neovlašćeno upotrebu od kamera do projektora pa i samih filmova.

Pixabay

Zato su radnici iz filmske industrije pribegli bežanju. Izabrali su Kaliforniju gde u sudije bile manje prijateljski nastrojene prema patentima Tomasa Edisona i njegovih kompanija. Uz to, razdaljina i vreme su odigrali svoje: putovanja su bila skupa a vremenska distanca je doprinela tome da isteknu patenti.

Kada je prvi studio otvoren 1915. godine, zemlja je bila jeftina a radne snage je bilo u izobilju. Filmadžijama je odgovarao i krajolik, sa plažama i okeanom, pustinjama, šumama i planinama u blizini.

Čarli Šin je 1996. godine kupio 2.615 spoljnih mesta na stadionu Andžels u obližnjem Anaheimu – kako bi mogao da uhvati loptu. Ali je ostao praznih šaka.

Pixabay

Ovim gradom vladaju neki čudni zakoni. Jedan od njih glasi ovako: „Zabranjeno je lizati žabu krastaču“.

Od nemira 1943. godine, kada su pripadnici latinoameričke i meksičke zajednice nosili takozvana „zoot odela“, u Los Anđelesu je zabranjeno nositi široku odeću. „Zoot odelo“ je bilo napravljeno od tkanina jarkih boja i nosili su se dugački kaputi koji su sezali do kolena.

Nezakonito je voziti i više od 2.000 ovaca holivudskim bulevarom.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi