Holandija, zemlja koja svakog proleća postaje velika bašta

11.04.2021

15:30 >> 23:51

0

Za ovogodišnju izložbu cveća posađeno je sedam miliona cvetova

Holandija, zemlja koja svakog proleća postaje velika bašta
Copyright AP Photo/Peter Dejong

U ovo doba godine Holandija postaje velika bašta prekrivena lalama jer počinje godišnja izložba cveća Keukenhof, događaj koji se održava od 1857. godine i koji privlači hiljade posetilaca koji se raduju proleću.

Keukenhof je poznat i kao „Bašta Evrope“ i smešten je u opštini Lise u Holandiji. Prostire se na površini od 32 hektara gde se sade lale, zumbuli, narcisi, ljiljani, ruže, karanfili, irisi. Tokom 2019. najveću baštu je posetilo 1,5 miliona ljudi.

To je mesto gde se može naći najveći izbor lukovica lala, hvale se da imaju više od 800 vrsta tulipana. Za ovogodišnju izložbu je posađeno sedam miliona cvetova.

AP Photo/Peter Dejong

Ali, kao i prošle godine, posetioci neće moći da prošetaju vrtom i pogledaju cveće ali će sve boje tulipana, narcisa i zumbula biti podeljene preko Interneta i društvenih mreža, kao video zapisi.

-Ako ne možete da posetite Keukenhof, Keukenhof će doći kod vas, poručuju iz ovog cvetnog parka.

Holanđani vekovima gaje cveće i trenutno godišnje proizvedu oko tri milijarde lukovica tulipana. Lale su u Holandiju stigle sredinom 16. veka i vremenom su postale roba koja se izvozi.

AP Photo/Peter Dejong

Iako su simbol Holandije, lale zapravo potiču sa Bliskog Istoka a u Evropu su najverovatnije stigle zahvaljujući holandskom baštovanu Karolusu Klusiusu. On je počeo da pravi rasadnike tulipana u vreme kada je počeo da upravlja botaničkom baštom Univerziteta u Lajdenu 1593. godine.

AP Photo/Peter Dejong

Početkom 17. veka, uzgoj tulipana razvio se u visoko profitabilan komercijalni sektor i cena holandskih lukovica je naglo rasla. Ali taj brzi „procvat“ je doveo do ekonomske krize 1636. godine, poznat kao „Tulip manija“, kada je vrednost lukovica naglo opala što je dovelo do bankrota velikog broja investitora, uzgajivača i trgovaca.

AP Photo/Peter Dejong

Srećom, holandsko tržište je preživelo ovaj nemirni period i trgovina tulipanima se na kraju stabilizovala. Danas su ekonomije nekih delova Holandije zasnovani uglavnom na cveću.

AP Photo/Peter Dejong

Iako se tulipani uglavnom uzgajaju na selu, u mnogim holandskim gradovima postoje zgrade ili lokacije koje su dizajnirane za smeštaj cvećarske industrije. Na primer, u Amsterdamu su cvetni zasadi prvobitno prevoženi u grad brodom, preko kanala, što je dovelo do osnivanja plutajuće pijace cveća na Singelu, koja i danas postoji.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike