Samo u Moskvi: Tokom sovjetskog perioda izgrađene su dve cilindrične zgrade

22.04.2021

12:30 >> 10:55

0

Ideja je bila da se izgradi pet zgrada kao simboli olimpijskih krugova

Samo u Moskvi: Tokom sovjetskog perioda izgrađene su dve cilindrične zgrade
Copyright Printscreen

Tokom sovjetskog vremena moskovske vlasti su izgradile mnogo neobičnih zgrada. Jedna od njih je cilindrična stambena zgrada koja je izgrađena 1972. godine u okrugu Očakovo-Matvevsko.

Objekat su projektovali i izgradili arhitekta Eugen Stamo i inženjer Aleksandar Markelov, a među stanovnicima i komšijama je poznata kao Bublik, zbog sličnosti sa vrstom ruskog đevreka.

Cilindrična zgrada u Moskvi ima devet spratova, 26 ulaza, šest lučnih prolaza u dvorište i 913 stanova. Na prvom spratu zgrade nalazile su se apoteke, prodavnice, frizerski saloni, vešernica, krojačka radnja, dečji klub, pa čak i biblioteka.

Printscreen

Izolovano dvorište ima svoj park sa igralištima za decu, ali i lošu akustiku, pa buka odjekuje i odbija se od zidova, što naročito pravi problem noću.

Plan je bio da se izgradi pet takvih zgrada, kao simbol pet Olimpijskih krugova, pre Letnjih olimpijskih igara koje su održane 1980. godine u Moskvi. Završene su tek dve. Druga zgrada je izgrađena 1979. godine u ulici Dovženko, ali sa 936 stanova. Najbolji stanovi poklanjani su glumcima.

Printscreen

Razlog zašto su izgrađene samo dve zgrade leži u praktičnosti i pristupačnosti, a cilindrične kuće su bile skupe za održavanje. Takođe, lokacije zgrada bile su predaleko jedna od druge, pa ih je bilo teško povezati sa olimpijskim krugovima.

Pored buke i loše akustike, većina stanova ne ispunjava potrebne izolacione standarde, a neke popravke u stanovima je teško izvršiti zbog trapezoidnog oblika soba. Uz to, stanari i gosti su često imali poteškoća da pronađu pravi ulaz.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike